Erişilebilirlik

Afganistan'da Seçim Günü Tek Taraflı Ateşkes


Afganistan'da yetkililer 20 Ağustos seçimlerinde Taleban'ın sivillere saldırmayacağını garanti edemeyeceklerini söyledi. Afgan ordusu seçim günü geçerli olmak üzere bir günlük tek taraflı ateşkes ilan edecek. Afgan ordusu bir gün süresince rutin askeri operasyonlarına ara verecek. Gerektiği takdirde seçim sandıklarında savunma amaçlı pozisyon alacak.

Bu arada dün Afganistan’ın başkenti Kabil’de, ağır güvenlik önlemleri altındaki bir bölgede bomba yüklü arabayla saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 7 kişi öldü, aralarında çocuklar da bulunduğu 100 kadar kişi de yaralandı.

Afgan ve NATO yetkilileri arabanın Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF karargahının önündeki yolda havaya uçurulduğunu duyurdu. Patlamanın olduğu yer Amerikan Büyükelçiliği ve Başkanlık Sarayı’na da çok yakın.

NATO,yaralananlar arasında ISAF askerlerinin de bulunduğunu açıkladı. Ancak ölen ve yaralananlardan büyük bölümünün Afgan siviller ve satıcı çocuklar olduğu belirtiliyor.

Patlamanın etkisiyle yakındaki dükkanların camları kırıldı. Hatta kilometrelerce ötedeki binaların bile camları zarar gördü. Görgü tanıkları, patlamanın ardından göğe yükselen duman bulutunun kilometrelerce uzaktan görülebildiğini bildiriyor.

Taleban Sorumluluğu Üstlendi

Taleban, haber ajanslarına açtığı telefonlarda intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Taleban’ın iddiasına göre saldırıda hedef Amerikan Büyükelçiliğiydi ve infilak eden araç 500 kilogram patlayıcı maddeyle yüklüydü

Amerikan Büyükelçiliği Sözcüsü Fleur Cowen, patlamanın olduğu sırada ofisinde olduğunu, patlamayı duyduğunu ancak sarsıntıyı hissetmediğini söyledi. Amerikan Büyükelçiliği binası ve personeline zarar gelmediği açıklandı.

Saldırı, Afganistan’da genel seçimlere 4 gün kala gerçekleşmesi açısından önem taşıyor. Yetkililer, Afgan halkını oy vermeye çağırıyor. Ancak Taleban, şiddet eylemleriyle korku ortamı yaratmaya çalışıyor.


XS
SM
MD
LG