Erişilebilirlik

14 Ağustos Amerikan Basınından Ozetler


New York Times Irak’ta Şiilerin denetimindeki hükümetin Sünnilere karşı ayırımcı bir politika izlediğini belirtiyor. Gazete, bu durum sürdükçe Irak’ta gerçek bir istikrar sağlanamayacağını vurguluyor:

"Sünnilerin büyük bir kısmı yeni düzene uyum sağlasa da, hala ülkenin petrol zenginliğinden adil bir pay alıp alamayacakları konusunda şüphe duyuyorlar. Gerekli kamu hizmetlerinin ve güvenliklerinin sağlanıp sağlanmayacağı konusunda kafalarında soru işaretleri var. Irak’ın barış ve istikrar içinde yaşaması, Sünni komşuları tarafından kabul görmesi için Başbakan Maliki’nin Iraklı Sünnilerin bu kaygılarını gidermesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki Maliki, Amerikalı yetkililerin bu konudaki uyarılarını göz ardı etmeyi siyasi açıdan daha uygun buldu. Şimdi, Maliki’ye çok tehlikeli bir oyun oynadığını bizzat başkan Obama anlatmalıdır. Maliki yaklaşan seçimler öncesinde ulusal bir lider mi olacağına, yoksa etnik çatışmaları mı körükleyeceğine karar vermelidir."

USA Today Los Angeles’ta bir yardım kuruluşunun ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak için binlerce kişinin günlerdir kuyrukta beklediğini kaydediyor. Gazete, bu kuyruğun sağlık reformuna duyulan ihtiyacı gösterdiğini yazıyor:

"Bu kuyruk, Üçüncü Dünya’nın uzak bölgelerinden birinde değil, dünyanın en zengin ülkesinin en büyük kentlerinden biri olan Los Angeles’ta. Birçok sanayileşmiş ülkede, rutin tıbbi bakım otomatik hale gelmişken, böylesine zengin bir ülkede bu kuyruğun varlığı, bütün sağlık sistemini baştan aşağıya değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Sağlık reformu gerçekleşirse, bu kuyrukta bekleyen insanların büyük bir kısmı sağlık sigortasına ve tıbbi hizmetlere kavuşacak. Şu anda çalışan ve sigortaları işverenler tarafından ödenen insanların ileride bu kuyrukta sıraya girmemeleri için de gereken önlemler alınmalıdır."

Los Angeles Times gazetesi Almanya’da Hitler’in Kavgam adlı kitabına uygulanan yayın yasağının kaldırılmasını destekliyor. Gazete, Almanya’daki en büyük Yahudi örgütünün de yasağa karşı çıktığını hatırlatıyor:

"Elbette Kavgam kitabına uygulanan yayın yasağının kalkması, Avrupa’nın ırkçılığa, yabancı ve Yahudi düşmanlığına karşı yumuşaması anlamına gelmemelidir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sadece 64 yıl geçti ve benzer bir olayın tekrarlanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Ancak bilgi akışını engellemeye çalışmak, genellikle ters teper ve üstelik zararlı düşüncelerin yayılmasını engellemez. Ayrıca Kavgam’ı okumak isteyen herkes, bu kitaba internet üzerinden erişebiliyor. Bugün bile, Nazizmin hortlamasını önlemek için Hitler’i iktidara getiren koşulları ve düşünceleri iyi bilmek gerekir"

Christian Science Monitor Woodstock festivalinin kırkıncı yıldönümünde, geriye ne kaldığını sorguluyor. Gazete, Woodstock’un nesiller arası çatışmanın yumuşamasını sağladığı yorumunda bulunuyor ve şöyle diyor:

"Aslında Woodstock, açık bir siyasi mesaj içermiyordu. Belki de bu festivali Vietnam Savaşı’nın ve ırk çatışmalarının öne çıktığı bir dönemde bir rahatlama ya da insanoğlunun Ay’a ayak basmasının ardından insanlığın bir bütün olabileceği mesajının yansıması olarak görmek gerekir. Yapılan bir araştırma, nesillerarası farkın hala sürdüğünü, ancak 40 yıl önceki kadar çatışma olmadığını gösteriyor. Bu araştırmaya göre gençler ve yetişkinler, birbirleriyle çatışmadan da farklı görüşler ortaya koymayı öğrendi. Belki de bunun nedeni, müziğin onları ortak bir paydada birleştirmesidir"

XS
SM
MD
LG