Erişilebilirlik

'Türklerle Kürtler Birlikte Yaşama İradesini Göstermeli'


Kürt açılımı tartışması devam ederken Milliyet gazetesinin ‘Türkiye Kendi Modelini Arıyor’ başlıklı yazı dizinde en çok tartışılan önerilerden biri Emekli Büyükelçi Ümit Pamir’den geldi. Pamir, Kürt sorununun çözümü için “Türklerle Kürtlerin birlikte mi, yoksa ayrı ayrı mı yaşamak istedikleri saptaması referandumla yapılmalıdır,” önerisini getiriyor.

Türk dış politikasında yıllarca önemli bir rol oynayan, Türkiye’nin NATO ve BM gibi önemli kurumlarda daimi temsilciliğini yapan Ümit Pamir tabu sayılan Kürt sorununa yeni tartışma getirdi. Deneyimli diplomat, Türklerle Kürtlerin beraber yaşamak isteyip istemediklerine dair referandum yapılması gerektiğini savunurken Kürtlerin iradesinin ne yönde olduğu saptanmadan girişilecek arayışlarla hem soruna kalıcı bir çözüm bulunamayacağının, hem de bunun sorunun daha da derinleşmesine neden olabileceğinin altını çiziyor.

Pamir, Türklerin Kürtlerden ayrılmak gibi bir talebinin olmadığı gerekçesiyle Türklere “Ayrışmadan mı yanasınız” diye sorulmasını gereksiz buluyor. Ancak deneyimli diplomatın bu görüşü bir çok gazeteci ve akademisyen arasında tepki yaratınca Pamir aynı sorunun Türklere de sorulabileceğini söylüyor.

Referandumda Kürtlerin üçte ikisinden fazlasının “Ayrılmaktan yana değiliz” demesi halinde Pamir’in önerisi, “bireysel hakların tüm Türkiye için genişletilmesi, buna karşılık kolektif hak taleplerinin artık gündeme gelmemesi...” Bunlar halkların kaderini çizecek nitelikte tarihi kararlar olacağı için, Pamir iki eğilimin kabulü için üçte ikilik nitelikli bir çoğunluk öneriyor.

Söyleşiyi sağ üst köşedeki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG