Erişilebilirlik

Fransa Vatandaşı İçin 300 Bin Euro Kefalet Ödüyor


Fransa, Tahran’da tutuklu bulunan 24 yaşındaki öğretim görevlisi Clotilde Reiss’ın serbest bırakılması için 300 bin Euro kefalet ödemeyi kabul etti. Fransa’nın, serbest bırakılan büyükelçilik görevlisi Nazik Afşar için de 200 bin Euro kefalet ödediği belirtildi. Hükümet Sözcüsü Luc Chatel, Reiss’ın kefaletle şartlı salıverilmesinin ilk aşama olduğunu, mahkeme kararı belli olduktan sonra özgürce ülkesine döneceğini açıkladı. Tahran-Paris hattında arabulucu rolünü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üstlendi.

24 yaşındaki Clotilde Reiss ile Fransa’nın Tahran büyükelçiliğinde çalışan İran asıllı Nazik Afşar’ın « hükümeti devirmek amacıyla hazırlanan bir komploya iştirak etmek ve casusluk yapmak » suçlarıyla tutuklanması, İran ile Fransa arasında diplomatik tansiyon yaratmıştı. İki ülke arasında bir aydır süren tutuklu krizinde ilk olumlu adım dün atıldı. İki kadın tutuklu Cumartesi günü mahkemeye çıkarılarak sorgulamaları yapıldı. Bunun üzerine Fransa devreye girerek Reiss ve Afşar’ın suçsuz olduğunu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti. İran ise bu talebi iç işlerine karışmak olarak niteledi ve reddetti.

İran’ın tavrına yanıt Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den geldi. Sarkozy, tatilini geçirdiği Fransa’nın güneyinden açıklama yaparak Reiss ve Afşar’ın serbest bırakılması için en üst seviyede her türlü olanağı seferber ettiğini duyurdu. Dün ilk olarak Evin cezaevinde tutuklu bulunan büyükelçilik görevlisi Afşar’ın 200 bin Euro kefalet ödenerek serbest bırakıldığı haberi geldi. Ancak Reiss ile ilgili pazarlıklar gün boyu sürdü. Sonunda Tahran’ın istediği 300 bin euroluk kefaleti Paris’in ödemeyi kabul etmesi üzerine İran makamları Reiss’ın, hakkındaki karar belli olana kadar, şartlı olarak salıverilmesini kabul etti. Fransız Devlet Televizyonu France2’ye göre ödeme çekini Tahran büyükelçisi imzaladı. İran’a kefalet ödeneceği ve Reiss’ın Paris büyükelçiliğine gideceği haberini Hükümet Sözcüsü Luc Chatel de doğruladı.

Chatel, Reiss’ın büyükelçiliğe geçişinin, özgürlüğünün ilk adımı olduğunu, bundan sonraki hedefin Reiss’ın özgürlüğünü sağlayarak ailesine kavuşmasını sağlamak olduğunu açıkladı. Reiss’ın bugün, sabahın ilerleyen saatlerinde hakkındaki kararı beklemek üzere büyükelçilik binasına geçmesi bekleniyor.

İran’ı bu olumlu noktaya getiren arabulucunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olduğu ortaya çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Esad’a çabalarından dolayı teşekkür etti.

Bu arada uzun süre sessizliğini koruyan Reiss’ın ailesi ilk iyi haberin ardından medyaya konuşmaya karar verdi.

Genç öğretim görevlisinin babası Remi Reiss, kızının İran tutkusunun politik değil, kültürel ve sanatsal bir tutku olduğunu açıkladı. Remi Reiss, kızının bir militan olamayacak kadar apolilitik bir kişilik olduğunu, belirtti. Kızının çok başarılı bir öğrenci olduğunu da vurgulayan Reiss, iddiaların gerçekk olamyacağını Clotilde’in tamamiyle masum olduğunu savundu.

Mahkeme sonuçlanana kadar İran topraklarını terkedemeyeceği için Clotilde Reiss bir aydır kaldığı Evin cezaevine geri döndü. Birinci adımı atan ve kefaletleri ödeyen Paris, şimdi ikinci adıma geçilmesini bekliyor. Yani iki kadın tutuklu hakkındaki davanın düşerek ikisinin de özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyor.

XS
SM
MD
LG