Erişilebilirlik

13 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Ermenistan'ın, Rusya'nın yanı sıra İran'dan da yardım arayışına girdiğini belirtiyor. Haberde, Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerini düzeltmesinin, bölgedeki güç dengesini değiştireceği vurgulanıyor:

"Eğer Türkiye sınırı yeniden açılırsa, Ermenistan, Akdeniz ve Karadeniz'deki limanlara ulaşarak Rusya'ya bağımlılıktan kurtulabilir. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Rusya ile yakın ilişkiler kuran Ermenistan, son dönemde İran'la ticari ilişkilerini de artırıyor. Ancak sınırın açılması durumunda zorunluluktan kaynaklanan bu ilişkiler de değişebilir. Ermenistan, NATO ve Avrupa Birliği üyeliği yoluna girebilir ve kuzey komşusu Gürcistan gibi, enerji kaynaklarının naklinde önemli bir koridor ülke olabilir. Türkiye açısından bakıldığında ise, Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesi, Avrupa Birliği üyeliği yolunda Ankara'nın elini güçlendirebilir.

New York Times küçük işletme sahiplerini sağlık reformuna karşı kışkırtan çevreleri eleştiriyor. Gazete, öngörülen reformun küçük işletmelere yük getirmeyeceğini savunuyor:

"Küçük işletme sahiplerinin ve bu işletmelerde çalışan işçilerin büyük bir kısmı, reformdan zarar görmek bir yana, tam tersine fayda sağlayacak. Bu nedenle reforma karşı çıkmaları değil, reformu desteklemeleri gerekiyor. Küçük işletmelerin büyük bir kısmı, yani 25 kişiden az işçi çalıştıran veya yılda 500 bin dolardan az ücret ödeyen firmalar için, çalışanların sağlık sigortasını ödeme yükümlülüğü olmayacak. Ayrıca reform tasarısı, halen çalışanların sağlık sigortasını ödeyen işletmelerin sigorta maliyetlerini düşürmesine de olanak tanıyor. Sağlık reformundan en kazançlı çıkacak gruplardan birisi, hiç kuşkusuz küçük işletmeler olacaktır.

Christian Science Monitor Çin'de özellikle yenilenebilir enerji konusunda korumacı politikaların öne çıktığını yazıyor. Gazete, bu yaklaşımın küresel ısınmayla mücadeleye zarar verdiğini kaydediyor:

"Kömür ve petrol kullanımının daha hızlı bir biçimde azalması için başta Çin olmak üzere, her ülkenin en ileri teknolojiyi en ucuz fiyata devreye sokması gerekir. Ancak korumacı politikalar bu ortak hedefe ulaşılmasını engelliyor. Yenilenebilir enerji alanındaki yeni teknolojilerin sübvansiyonu, bazen başlangıçta gerekli olsa da, rekabet kurallarına zarar verir ve beklenmedik maliyetlere yol açar. Bu nedenle Çin'in yeşil teknoloji konusunda komünist ve korumacı tavrından vazgeçmesi gerekir. Küresel bir sorunu çözecek olan küresel bir sektör, koruma duvarlarına çarpmadan küresel olarak yayılabilmelidir."

XS
SM
MD
LG