Erişilebilirlik

11 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times Pakistan’daki Taleban’ın lideri Beytullah Mesud’un öldürülmesini bir zafer olarak niteliyor. Ancak gazete Pakistan’da şeriatçı teröristlere karşı zaferin sadece askeri yöntemlerle kazanılamayacağını vurguluyor.

“Obama, Bush yönetimini Pakistan ordusuna destek verirken, okul, hastane, yol gibi ülke istikrarı açısından önem taşıyan alanlarda yeterince yardım yapmamakla suçluyordu. Obama’nın Pakistan halkının gönlünü kazanma planının en önemli parçası Amerika’nın ekonomik yardımını üçe katlamaktı. Ancak Kongre bununla ilgili tasarıyı onaylamadan yaz tatiline çıktı. Afganistan ve Pakistan’ın istikrarının Amerika açısından önemli bir ulusal güvenlik konusu olduğunu söyleyen yönetim ise, ne yazık ki Kongre’ye yeterince baskı yapmadı. Kongre, eylül ayında açıldığında bu tasarıya öncelik verilmelidir. Pakistan halkına Amerika’nın sadece füze gönderen ve boş vaatlerde bulunan bir ülke olmadığı gösterilmelidir.”


Boston Globe İsrail’in Boston başkonsolosunun, Netanyahu hükümetini eleştirdiği için geri çağrılmasını eleştiriyor. Gazete, Filistinlilere ait topraklara inşa edilen Yahudi kentlerinin genişletilmesine karşı çıkan diplomatı savunuyor:

“Başbakan Netanyahu’nun izlediği politikaların Amerikan halkının bir kısmında nasıl bir tepki oluşturduğunu bildiren Başkonsolos Nadav Tamir, kendisine verilen görevi yerine getirdi. Çünkü çalıştıkları bölgedeki halkın düşüncelerini izlemek, diplomatların görevleri arasındadır. İsrail’in Amerika ile ittifakı, dış politikasının temel taşlarından birini oluşturuyor. Bush yönetimi sırasında İsrail, Amerika’dan koşulsuz bir destek alıyordu. Ancak, Batı Şeria’daki yerleşim birimleri konusunda Netanyahu ile Obama arasında açık bir tartışma başladı. Tamir de, bu tartışmanın İsrail’in Amerikan kamuoyundaki imajına zarar verdiğini yazdı. Tamir’i geri çağırmak, Netanyahu’nun Obama yönetimi ile yaşadığı sorunları çözmesine katkıda bulunmayacaktır.”

Los Angeles Times
gazetesi Kolombiya devlet başkanı Alvaro Uribe’nin ülkesinde kurulacak yeni Amerikan üsleri konusunda komşu ülkeleri ikna turuna çıktığını yazıyor. Gazete, bu konuda Amerika’ya da büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydediyor.

“Uribe, Latin Amerika’daki diğer ülkelere yaptığı ziyaretlerde, ülkesindeki Amerikan askeri varlığının artmasının onlar için bir tehdit oluşturmadığını söylüyor. Ancak bu konuda ikna edici olmak sadece Uribe’nin görevi olmamalı. Washington da bölgede artan endişeyi gidermek için harekete geçmeli. Amerika’nın bölgedeki askeri darbelere ve diktatörlere verdiği destek hala unutulmadı. Dolayısıyla Uribe’nin bölge ülkelerine verdiği güvenceler ancak bir ölçüde ikna edici olabilir. Çünkü Güney Amerika’nın asıl korktuğu ülke Kolombiya değil, Amerika’dır.”


Christian Science Monitor evlilik dışı ilişkilerin ve doğumların giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Obama yönetiminden evliliği teşvik edici önlemleri sürdürmesini istiyor.

“Kongre, 2005 yılında başlayan “sağlıklı evlilik” programına, beş yıl boyunca yılda 100 milyon dolar ayırmıştı. Şimdi bu sürenin sonuna gelinirken, alternatif yaşam tarzlarını destekleyen lobicilerin de desteğiyle bazı Demokrat Kongre üyeleri, programın bitmesi için harekete geçti. Bu Kongre üyeleri, söz konusu programı Bush döneminden kalma bir yük, tutucu bir yaklaşım ve devletin özel hayata gereksiz bir müdahalesi olarak görüyor. Neyse ki başkan Obama, gönüllülük temeline dayandığı sürece, evlilik eğitimi programlarına destek veren bir yaklaşıma sahip. Ancak bu konuda ne kadar kararlı davranacağı belirsiz. Obama, bu programın ortadan kalkamaması için daha kararlı bir tavır sergilemelidir.”

XS
SM
MD
LG