Erişilebilirlik

Almanya Genel Seçimlere Hazırlanıyor


Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde muhafazakar Birlik partilerinin Başbakan adayı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti SPD’nin adayı Frank-Walter Steinmeier yarışacak. Birlik partileri, liberal Hür Demokrat Parti ile koalisyon kurmak istediklerini duyururlarken, Sosyal Demokratlar ise Yeşiller ile hükümet kurmak istediğini ifade ediyor.

Almanya’da federal genel seçimler için geriye sayım devam ediyor. Berlin siyaseti ise her yaz okulların tatil döneminde yaşanan sessizlikten çok değişik bir manzara veriyor. Kulislerde 27 Eylül sonrası kurulacak hükümet için model oluşturma ve pazarlık çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Alman seçim sistemine göre, tek bir partinin mutlak çoğunluğu yakalaması hemen hemen imkansız, 2. Dünya Savaşı sonrasında sürekli olarak Birlik partileri veya Sosyal Demokrat Parti SPD ağırlıklı bir koalisyon hükümetinin başta olması bunun kanıtı. Berlin’deki siyasi gözlemciler büyük koalisyon olarak tanımlanan şu andaki Birlik Partileri – SPD koalisyonun 27 Eylül seçimleri ile son bulacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Tüm kamuoyu araştırmaları, Başbakan Merkel’in Birlik Partileri’nin seçimden birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Oluşacak yeni koalisyonda ise, kilit partiler liberal eğilimli FDP ile Yeşiller. Vergi politikalarında radikal değişimler isteyen ve serbest ekonominin daha fazla desteklenmesini talep eden Liberaller, Birlik Partileri için zor bir ortak olacağa benziyor. O yüzden Muhafazakarlar şimdi Yeşiller’e doğru açılmaya ve bu partiyi de olası koalisyon ortağı olarak dillendirmeye başladı. Özellikle İçişleri Bakanı Hıristiyan Demokrat Parti CDU’dan Wolfgang Schauble bu ortaklığı gündemde tutarken, Yeşillerin kendilerine birçok konuda Liberallerden daha yakın olduğunu savunuyor. Birinci seçenekleri SPD ile koalisyon oluşturmak olan Yeşiller ise Birlik partileri ile koalisyon konusunda temkinli açıklamalar yapıyor. Nitekim partinin eş başkanı Cem Özdemir, geçenlerde bu bağlamdaki tartışmalar için zamanın daha erken olduğunu söylemekle yetindi. Ancak atom enerjisi ve Türkiye’nin AB üyeliği gibi konularda Yeşillerin Birlik partileri ile uzlaşması şu anda çok zor gözüküyor. Cem Özdemir’in yerine Avrupa Parlamentosu’na seçilen ve Türkoloji okuduğu için biraz Türkçe konuşabilen Yeşillerin yeni AP milletvekili Ska Keller, kendi partisi için, gerekli koşulları yerine getirdiği anda, Türkiye’nin AB üyeliğine alternatif olmadığını belirtiyor.

27 yaşındaki genç milletvekili, Birlik Partileri’nin Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır alırken, ülkenin kültürünü ve dinini neden gösterdiklerini, bunun ise kendileri için kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Almanya’da yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre, Yeşiller’in oy oranı genel seçimlerde yüzde 13’e çıkacak, Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 36 oy alırken, SPD yüzde 25 ve FDP yüzde 15 oy alacak. Sol Parti’de yüzde 10 oy oranı ile parlamentoya girebilecek.

XS
SM
MD
LG