Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Ahmedinejad'ı Kutlamadı


Seçimle işbaşına gelen liderler Avrupa Birliği Komsiyonu tarafından geleneksel olarak tebrik edilir. Ancak bu gelenek Ahmedinecad için uygulanmadı. İran liderine yönelik tutum Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinden Amadeu Altafaj Tardio tarafından net bir şekilde ortaya kondu.

Sözcü, Avrupa Birliği’nin Tahran’a kutlama mesajı göndermediğini ve bu yönde bir niyetinin de olmadığını söyledi. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’ten gelen bilgiler de Birlik ülkeleri adına Ahmedinecad’ın kutlanmasının söz konusu olmayacağı yönünde. Bununla birlikte İsveç’in Tahran Büyükelçisi Ahmedinecad’ın yemin törenine katıldı.

Avrupa Birliği’nin Ahmedinecad’a soğuk davranmasının iki önemli nedeni var. Bunlardan ilki son seçimler sonrasında yaşanan olaylar. Brüksel çıkan olaylara müdahalenin çok sert olduğu görüşünde. İkinci nedense tüm uluslararası telkinlere karşın Tahran’ın nükleer programını durdurmaya yanaşmaması.

İran’ın nükleer program konusundaki ısrarı ve işbirliğine sıcak bakmaması Brüksel açısından ciddi bir kaygı kaynağı olmayı sürdürüyor. Avrupa Birliği istediğini yaptıramasa da İran’la diyaloğun tamamen kesilmemesi için oldukça yoğun bir çaba içinde. Ancak bu çaba her fırsatta İran’ın kınanmasını engelleyen bir niteliğe sahip değil.

Bu arada Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç yaptığı yazılı açıklamayla İran’ın 30 Temmuz’da Kereç kentinde 24 kişiyi topluca idam etmesini kınadı. Açıklamada, İran’ın toplu idamlar dahil olmak üzere idam cezasını sıkça tercih etmesinin endişe yarattığı belirtilerek İran yönetimine idam cezasını tamamen kaldırması ve daha önce verilen idam cezalarını infaz etmemesi çağrısı yapıldı.

XS
SM
MD
LG