Erişilebilirlik

Hiroşima'daki Ölümler Unutulmadı


Hiroşima’ya atom bombası atılışının 64’üncü yıldönümü törenlerle anıldı. En büyük anma törenlerinden biri Güney Kore’nin Başkenti Seul’da yapıldı. Çünkü Hiroşima ve daha sonra Nagasaki’de ölenler arasında binlerce Koreli de vardı.

Amerika’nın, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima, üç gün sonra da Nagasaki’ye attığı iki atom bombası Japonya’nın teslim olmasına yol açtı. Bombalar Hiroşima’da 260, Nagasaki’de ise 70 bin kişinin ölümüne sebep oldu. Seul hükümetine göre olay sırasında iki kentte yaklaşık 70 bin Koreli bulunuyordu. Koreliler ülkelerini işgal eden Japon ordusu tarafından zorla Japonya’ya götürülerek silah fabrikalarında çalıştırılan işçilerdi. 6 Ağustos gecesi Büyük Okyanus’taki bir Amerika üssünden havalanan ''Enola Gay'' adlı Amerikan B-29 bombardıman uçağı, mürettebatın bile tam olarak ne olduğunu bilmediği özel yükünü, sabah 8.15'de, yaklaşık 10 bin metre irtifadan hedefeyolladı.Hiroşima’nın 580 metre üzerinde patlayan dünyanın ilk atom bombası, İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan en güçlü bombadan 2 bin misli daha kuvvetliydi. Atom bombası infilak eder etmez en az 70 bin kişinin buharlaşarak öldüğü tahmin ediliyor.Törende konuşan Byun Yeon Ok adlı 74 yaşındaki Koreli, 10 yaşındayken yaşadığı olayı hala bütün ayrıntılarıyla hatırladığını söyledi.

Bomba atıldığı sırada okul bahçesinde arkadaşlarıyla oynadığını anlatan Byun Yeon Ok, birden gökyüzünde şimşek çakmasına benzer bir ışık gördüğünü söyledi. Yaşlı Koreli önce birinin havadan fotoğraf çektiğini sandığını ama ışığı korkunç bir gürültü izleyince çok korkup bir ağacın altına saklandığını anlattı. Amerikan Ordusu, ikinci atom bombasını üç gün sonra Nagasaki’ye attı. Hiroşima gibi Nagasaki de yerle bir oldu. Seul hükümeti iki kentte toplam 40 bin Koreli’nin öldüğünü, yüksek dozda radyasyona maruz kalan binlerce Koreli’nin de yıllarca çeşitli hastalıklara yakalandığını tahmin ediyor. Byun Yeon Ok da, bombadan sonra ailesiyle birlikte Kore’ye dönmüş.

Atom bombasından sağ kurtuldukları için anne-babasının gizlice Kore’le kaçmaya karar verdiğini anlatan yaşlı Koreli, kaçakçı teknesi denizin mayınlarla dolu olması yüzünden geceleri gidemediği için bir-iki günlük deniz yolculuğunun bir hafta sürdüğünü anlatıyor. Aile Pusan’a döndükten sonra Byun’un vücudunda mor lekeler çıkmış. O zamanlar kimse radyasyon ve nükleer kelimelerinin anlamını bile bilmediği için Byun tedavi görmemiş.Tokyo hükümeti radyasyondan zarar gören ve Japonya’da “hibakuşa” diye bilinen vatandaşlarına tedavileri için her ay maaş veriyor. Ancak Japonya, 2003 yılına kadar Koreli mağdurlara tazminat vermemiş. Hükümet, Korelilerin açtığı davayı kazanmaları üzerine son 6 yıldır hepsine ayda 400 dolar para ödüyor. Koreli mağdurlar, şimdi, Tokyo hükümetinin 2003 yılına kadar ödemediği paraları almaya çalışıyor. Japon ve Koreli atom bombası mağdurlarının ortalama yaşı 75. Hem Kore hem de Japonya’da çeşitli kuruluş ve barolar, Koreli atom bombası mağdurlarının, 2003 yılına kadar birikmiş paralarını Japonya’dan almaları için yardımcı oluyor. İkinci Dünya Savaşı’nın Büyük Okyanus bölümü, 1952 yılında San Francisco’da imzalanan barış anlaşmasıyla sona erdi. Anlaşma, 2 atom bombasıyla 300 binden fazla ölüme sebep olan Amerika’nın, bomba mağdurlarına tazminat ödemesini gerektirmiyor.

XS
SM
MD
LG