Erişilebilirlik

Türkiye - Rusya Enerji İşbirliğini Genişletiyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin Ankara’da bir dizi enerji anlaşması imzaladı.

Türkiye, Rusya tarafından desteklenen Güney Akım doğal gaz boru hattının Türk karasularından geçmesine de onay verdi. Rusya Bulgaristan arasında inşa edilecek boru hattı projesinin ayrıntıları açıklanmadı.

Güney Akım doğal gaz boru hattı Amerika ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Nabucco boru hattı projesine rakip. Hazar enerji kaynaklarını Türkiye güzergahından Avrupa piyasalarına ulaştıracak olan boru hattının anlaşması geçen ay Ankara’da imzalanmıştı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Ankara ziyareti sırasında iki ülke arasında 20 işbirliği protokolü imzalandı. Görüşmelerde başta enerji ve ticaret olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular da değerlendirildi.

Putin’in ziyareti sırasında başta Güney Akım projesi olmak üzere enerji alanında Türk Rus işbirliğini geliştirecek adımlar atıldı. Nabucco projesine alternatif olarak sunulan Güney Akım projesi doğudaki doğal gaz kaynaklarını Avrupa pazarına ulaştırmayı hedefliyor. Güney Akım Rusya kaynaklı, Nabucco değil. Ancak Türk ve Rus tarafları Avrupa’da talebin yoğun olması nedeniyle bu iki projenin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu savunuyor. Güney Akım projesine taraf oldukları için zirveye ve imza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı.

Öte yandan Rus petrolünün Samsun – Ceyhan boru hattına verilmesi konusunda da mutabakata varıldı. Bu sayede İstanbul boğazında tanker trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor.
Mavi Akım gazının güneye ihraç edilmesi konusunda da anlaşmaya vardıklarını söyleyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye’nin enerji konusunda önemli bir transit ülke olacağını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Türkiye Güney Akım'a desteğini verdi. Mavi Akım'da devam ediyoruz, Samsun-Ceyhan'da mutabıkız” diye konuştu.

Taraflar, Türkiye’de nükleer santral inşa edilmesi konusunda işbirliğinin süreceğini de vurguladı. Putin ‘nükleer enerji projesinde mutabakata vardık’ dedi.

Erdoğan, basın toplantısında Türk – Rus ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. İki ülkenin ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, ikili ilişkilerin her alanda geliştiğine dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG