Erişilebilirlik

Bill Clinton Obama'yı Kuzey Kore Ziyaretiyle İlgili Bilgilendirecek


Başkan Barack Obama, Kuzey Kore’ye giderek hapisteki Amerikalı gazetecilerin serbest bırakılmasını sağlayan eski Başkan Bill Clinton’la görüşecek.

Clinton’ın Kuzey Kore’deki temaslarıyla ilgili Başkan Obama’yı bilgilendirmesi bekleniyor.

Beyaz Saray sözcüsü, görüşmenin kısa bir süre içinde gerçekleşeceğini bildirdi. Bill Clinton, gazetecilerle birlikte Amerika’ya döndükten sonra Başkan Obama’yla kısa bir telefon görüşmesi de yaptı.

Beyaz Saray, eski başkanın gazetecileri kurtarmak için üstlendiği görevin tamamen özel girişim olduğunu savunuyor. Bununla birlikte, Clinton’ın Kuzey Kore’ye hareket etmeden önce Obama’nın ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir araya geldiği belirtiliyor.

Bill Clinton’ın hapisten kurtardığı Laura Ling ve Euna Lee adlı gazeteciler, Kuzey Kore’de izinsiz sınırı geçtikleri için 12 yıl ağır hapisle cezalandırılmıştı.

Gazeteciler ve Clinton, California eyaletine inen uçaktan çıktıklarında sevinç gösterileriyle karşılandı.

Dört yaşındaki Hanna, beş aydır görmediği annesine kavuşmak için sabırsızlıkla bekliyor. Uçağın kapısı açıldığında, inen ilk yolcu Hanna’nın annesi Euna Lee oluyor. Lee kendisine ‘hoş geldin’ diyenleri Kore gelenekleri çerçevesinde selamlarken meslektaşı Laura Ling havaya yumruklar atarak sevincini gösteriyor. İki kadın eşlerine sarılmak üzere koşuyor. Beş aydan sonra Hanna annesine ilk kez sarılıyor.

Aynı uçaktan inen Bill Clinton da havaalanındakilerden büyük alkış alıyor. Clinton ilk önce gazetecilerin eşlerinin ellerini sıkıyor.

Başkan Clinton gazetecilerin serbest bırakılması için Kuzey Kore Lideri Kim Jong İl ile bizzat görüştü. Laura Ling, "30 saat önce Euna Lee ve ben Kuzey Kore’de hapisteydik. Her an ağır çalışma kampına gönderileceğimizden korkuyorduk. Bir anda özel bir görüşmeye gitmemiz gerektiği haberini aldık. Bilinmeyen bir mekana götürülüp bir odadan içeri alındık ve karşımızda Başkan Bill Clinton duruyordu," diye konuştu.

Gazeteciler Kuzey Kore’ye izinsiz giriş yapmaktan 12 yıl ağır hapse mahkum edilmişti. Gazeteciler, aileleri ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu olaydan dolayı Kuzey Kore’den özür diledi.

Gazeteciler Kuzey Kore-Çin sınırında, eski Başkan yardımcısı Al Gore tarafından kurulan Current TV’ye çalışırken yakalanmıştı. Al Gore “İki vatandaşımızın kötü durumda olması nedeniyle bir sürü insanın kendilerine yardıma koşması Amerika adına sevindirici,” diye konuştu.

Eski Başkan Clinton Kuzey Kore’ye Obama yönetiminin bilgisi dahilinde, sivil vatandaş olarak gitti.

Başkan Obama, bu olayın tüm Amerikalılar için mutluluk verici bir durum olduğunu açıkladı.
Gazeteciler ilk olarak aileleriyle mümkün olduğunca çok vakit geçireceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG