Erişilebilirlik

Rasmussen Dört Yıllık Planını Açıklayacak


NATO Genel Sekreteri olarak resmen Cumartesi günü göreve başlayan Anders Fogh Rasmussen, bu sıfatla ilk programını bugün gerçekleştirecek. Nisan ayında düzenlenen NATO Zirvesi’nde Genel Sekreter seçilmesi Türkiye’nin itirazları nedeniyle oldukça sancılı olan Rasmussen, düzenleyeceği basın toplantısıyla görevde kalacağı dört yılda hayata geçirmek istediği projeleri anlatacak.

Rasmussen, ittifak açısından oldukça zorlu bir dönemde göreve geliyor. Afganistan, Rasmussen’in üstesinden gelmesi gereken en önemli konuların başını çekiyor. Afganistan konusunda ABD’nin ön ayak olduğu yeni stratejinin başarılı olabilmesi için NATO Genel Sekreteri’ne de önemli görev düşüyor.

Danimarka basınına verdiği demeçte Taliban’ın ılımlı unsurlarıyla diyaloğa girilebileceğinin sinyalini veren Rasmussen’ın Afganistan konusuna yaklaşımı ABD’ninkiyle paralellik içeriyor.
Türkiye’nin Rasmussen’e yönelik en önemli itirazlarından birini İslam dünyasıyla ilişkileri oluşturuyordu. Açıkçası Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle yaşanan krizden bu yana Rasmussen’in ciddi bir imaj sorunu var.

Danimarka basınına bir demeç veren NATO Genel Sekreteri, İslam dünyasıyla çok yakın ilişki ve işbirliği içinde olacağını ifade etti. Müslüman ülkelerle el sıkışmak arzusunda olduğunu söyleyen Rasmussen, NATO’nun Afganistan’daki misyonuna atıfta bulunarak, kendisinin Müslümanları koruyan bir ittifakın başında olduğunu kaydetti.

NATO’nun genişlemesi, Rusya’yla ilişkiler, yeni stratejik konsept ve NATO-AB ilişkileri de ilerleme kaydedilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Rasmussen’in Türkiye’yle de yakın ve yapıcı bir ilişki içinde olması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “NATO için mükemmel seçim”, İtalya Başbakanı Silvio Berlsuconi’nin ise, “Avrupa’nın en yakışıklı başbakanı” olarak tanımladığı Anders Fogh Rasmussen, siyasi uzlaşı konusundaki kabiliyetiyle tanınıyor. Ekonomi kökenli olan, kendini kontrol etme kapasitesi çok yüksek, iyi bir idareci ve yetenekli bir taktisyen olma özelliklerini taşıyan Rasmussen, Washington’ın en sadık müttefikleri arasında yer alıyor. 56 yaşındaki eski Danimarka Başbakanı Rasmussen, ilk Kuzey Atlantik Konseyi toplantısını yarın gerçekleştirecek.

XS
SM
MD
LG