Erişilebilirlik

Rasmussen'in Önceliği Afganistan Olacak


Danimarka Başbakanlığı’ndan sonra NATO Genel Sekreterliği görevini devralan Anders Fogh Rasmussen, düzenlediği ilk basın toplantısında ılımlı mesajlar verdi. Görevde kalacağı dört yıl boyunca hayata geçirmek istediği projelerden bahseden Rasmussen, tarihin en başarılı ittifakı diye tanımladığı NATO’nun, global güvenliğin sütunu olarak sahip olduğu kapasitenin tamamına ulaşmasını görmek istediğini söyledi.

Rasmussen ilk önceliğini Afganistan olarak belirledi. Afganistan konusunda çok adım atıldığını ve NATO’nun bu konuda üzerine düşeni yerine getirdiğini söyleyen Rasmussen Afganlar’ın ülkelerinin büyük bölümünün güvenliği konusunda öncü rolü üstlenmelerinin gerektiğini söyledi.

Yeni Genel Sekreter öncelik sıralamasında ikinci sıraya Rusya’yla ilişkileri yerleştirdi. Rasmussen, “NATO, Rusya’nın düşmanı değil” diyerek bu konudaki yaklaşımını özetledi. Rasmussen, Rusya’yla bazı konularda ciddi sorunlar bulunduğu ancak bunların ortak çıkarlar doğrultusunda yakın işbirliğine gidilmesini engellememesi gerektiğini vurguladı.

Danimarka basınında yer alan Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle yaşanan kriz sonrasında İslam dünyasının hedefi haline gelen Rasmussen, bu konuda da diyalog mesajı verdi. Karikatür krizini geçmişin parçası olarak gördüğünü ifade eden Rasmussen, ileriye baktığını belirtti ve kendi döneminde Müslüman ülkelerle diyalog ve işbirliğine önem vereceğini kaydetti.

NATO-Avrupa Birliği ilişkilerinde yaşanan zorlukların aşılması için çaba harcayacağını belirten Rasmussen’in Türkiye konusunda da mesajı vardı. NATO Zirvesi sırasında Türkiye’ye verilen ve kendisinin Genel Sekreter seçilmesini engelleme amaçlı veto tehdidini ortadan kaldıran taahhütlere atıfta bulunan Rasmussen, “Bunları yerine getirebiliriz ve getireceğimize güvenim tam” dedi. Rasmussen’in bu ayın sonuna doğru Ankara’ya resmi ziyarette bulunması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG