Erişilebilirlik

'Obezitenin Sağlık Sistemine Faturası Yüksek'


Amerika’da yapılan yeni bir araştırma, aşırı şişmanlığın sağlık sistemine faturasının sanıldığından çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Amerika'da nüfusun büyük bölümünün aşırı kilolu olduğu biliniyor. Sağlık uzmanlarına göre yetişkin nüfusun 3'te 2'si, çocukların beşte biri aşırı kilolu. Daha da kötüsü fazla kilolu Amerikalıların önemli bir bölümü obez sınıfına giriyor.

Obezite toplum sağlığını tehdit eden çok ciddi bir soruna dönüşürken, ülkeye maliyeti de giderek artıyor. Salgın Hastalıkla Mücadele merkezinden Doktor Thomas Frieden, obesite oranının son 10 yıl içinde iki misli arttığını söyledi.

Doktor Frieden’e göre, obezitenin Amerika’ya yıllık maliyeti 140 milyar dolar. Şişmanlık, sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra masrafa da sebep oluyor. Doktorun sözünü ettiği araştırma, aşırı kilolu Amerikalıların yıllık sağlık giderlerinin, normal kilolu insanlardan bin 500 dolar daha fazla olduğunu gösterdi.

Doktor Frieden, obez Amerikalıların erken ölüm riskinin mali yükten çok daha ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor.

Doktor Frieden, mali yükün sorunun sadece bir bölümünü yansıttığını, aşırı kilolu kişilerin çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğunu söylüyor.

Normal kilo, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen Beden Kitle Endeksi formülüyle hesaplanıyor. Örneğin boyu bir 80 olan bir kişinin ağırlığı 100 kilo ise Beden Kitle Endeksi 31’e tekabül ediyor. Bu formüle göre, Beden Kitle Endeksi 18 buçuktan küçük olanlar düşük kilolu, 18 buçuk 25 arası normal kilolu, 25-30 arası şişman, daha üstünde olanlar ise obez sayılıyor.

Health Affairs - Sağlık İşleri adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, son on yıl içinde obez oranıyla birlikte obezitenin faturasının, sadece bireylere değil devlete faturasının da iki misli arttığını gösteriyor. Nedeni ise, yaşlı Amerikalıların sağlık masrafların yarısını, çeşitli programlar aracılığıyla devletin karşılaması.

Araştırmayı yapan uzmanlardan Eric Finkelstein, yaşlı Amerikalıların yıllık sağlık harcamasının, kiloları normal ise ortalama 4 bin 700 dolar; fazla ise, 6 bin 400 dolar olduğunu belirtiyor. Uzmana göre bunun başlıca nedeni şişman yaşlıların cok pahalı ilaçlar gerektiren hastalıkları olması. Eric Finkelstein, obez insanların daha fazla hasta olmasının iş hayatına da zarar verdiğini ve bu durumun işverenlere yılda 4 milyar dolara mal olduğunu söylüyor.
Finkelstein, Amerika’da obez oranının çeşitli etnik gruplar arasında önemli fark gösterdiğine dikkati çekiyor, aşırı şişmanlara en çok siyahlar arasında rastlandığını vurguluyor.

Uzman, aşırı şişmanlık konusunda siyahları Latin Amerika kökenlilerin izlediğini, listenin en altında ise beyazların bulunduğunu söylüyor. Eric Finkelstein’a göre obeziteyle yoksulluk arasında çok önemli bir bağ var. Çünkü en azından Amerika’da, en yağlı ve en yüksek kalorili gıdalar aynı zamanda en ucuz gıdalar. Lokantalar arasında da, yüksek kalorili yiyecekler satan McDonald's ve Burger King gibi fast-food türü yerler çok daha ucuz.
Obezitenin hem tüm toplumu hem de ülke ekonomisini etkilediğine dikkati çeken uzmanlar problemin halk sağlığı sorunu olarak görülmesini istiyor.


XS
SM
MD
LG