Erişilebilirlik

Fransa Domuz Gribine İlk Kurbanını Verdi


Fransa’nın Brest kentinde, A gribi olarak da bilinen domuz gribi salgını nedeniyle H1N1 virüsüne yakalanan 14 yaşında bir kız yaşamını yitirdi. Önceden ciddi solunum rahatsızlığı bulunan genç kızın ölümünde, yalnızca virüsün değil, rahatsızlığının da etkisi olduğu açıklandı. Aynı gün Barcelonette adlı kentte 34 domuz gribi vakası tespit edilince ülkede alarma geçildi. Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, 6’ıncı uyarı seviyesine geçeceklerini duyurdu.

Fransa, Meksika’dan başlayarak dünyaya yayılan A gribi’ne ilk kurbanını verdi. Atlantik kıyısındaki Brest kentinde H1N1 virüsüne yakalanan 14 yaşında bir genç kız, 9 Temmuz’dan bu yana tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Doktorlar, daha önce de ciddi solunum rahatsızlığı bulunan genç kızın bünyesinin zayıf olması nedeniyle yaşamını yitirdiğini, ölümün yalnızca A Gribi nedeniyle değil, iki nedenin birleşmesi sonucunda gerçekleştiğini kaydettiler. Genç kızın doğumundan bu yana bağışıklık sisteminde de bir zayıflık olduğunu dile getiren Brest hastanesi yetkilileri, başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere zayıf bünyeli kişileri özellikle dikkatli olmaya davet ettiler.

Gribe karşı mücadele derneği Başkanı Jean-Claude Manuguerra şimdi ya da gelecekte, ölüm haberlerinin geleceğini, virüsün özellikle kırılgan kişilerde, hassas bölgelerde ölüme kadar götürdüğünü dile getirerek, önlem alınmasını istedi. Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot ise İçişleri Bakanlığı ile ortak yayınladığı duyuruda H1N1 virüsünün ülkede hızla yayılma kapasitesi olduğunu dile getirdi.

Ülkede A Gribi vakasının 1022’ye ulaştıını duyuyran Bakan Bachelot, hükümet olarak hızla harekete geçeceklerini ve okullar açılmadan 6’ıncı uyarı seviyesine geçildiğini açıklayacaklarını belirtti. 25 Temmuz tarihinden itibaren televizyon ve gazeteler aracılığı ile de kampanya başlatacaklarını duyuran Sağlık Bakanı, okullarda ve iş yerlerinde önlem alınması için gerekli adımları atacaklarını kaydetti.

Önceki gün de Fransız Alpleri’nin eteğindeki Barcelonette kentinde 31 kişi birden H1N1 şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Ancak bunlardan 27’si taburdu edilirken 4 yetişkin hastanın tedavileri sürüyor. H1N1 virüsü Avrupa’da en çok, 31 ölüm vakası ile, İngiltere’de görüldü. Ayrıca İspanya’da 7, Macaristan ve Belçika’da da 1 kişi A Gribi nedeniyle yaşamını yitirdi. Fransa ise 5’inci sırada yer alıyor. Ülkede tespit eilen 1022 grip vakasının 556’sının kesin teşhis edildiği, 4’ünün ise ciddi seviyede olduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG