Erişilebilirlik

30 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Obama’nın yeni yerleşim birimleri konusunda İsrail’e karşı izlediği sert tutumu yanlış buluyor. Gazete, bu politikanın ters teptiğini ve barış görüşmelerini engellediğini savunuyor.

"Amerikalı ve İsrailli yetkililer, halen sürmekte olan yerleşim inşaatlarının bir kısmının tamamlanması, bir kısmının da belirli bir süre için dondurulması üzerinde çalışıyorlar. Buna karşılık Arap ülkelerinin de bazı adımlar atması bekleniyor. Böyle bir uzlaşma, Arap dünyasında Obama’ya karşı eleştirilerin artmasına neden olacaktır. Eğer Obama, yerleşimler konusunda bu kadar katı olmasaydı, böyle bir sorunla karşılaşmayacaktı. Şimdi Obama, hem İsrail’in hem de Arapların gözünde inandırıcılığını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer Obama etkili bir arabuluculuk yapmak istiyorsa, iki tarafın da güvenini kazanmak zorundadır. Bunun için de sadece bir tarafa baskı yapmaktan vazgeçmelidir."

Boston Globe Saddam Hüseyin’in FBI tarafından yapılan sorgusunun, Bush’un hatalarını bir kez daha ortaya koyduğu görüşünde. Gazete, bu hatalardan ders çıkartılması gerektiğini vurguluyor.

"Saddam Hüseyin’i sorgulayan FBI ajanı George Piro, devrik diktatörün Amerika’dan çok İran’dan korktuğunu belirtiyor. Hatta İran’dan gelebilecek bir saldırıya karşı Amerika ile bir güvenlik anlaşması imzalamayı bile düşündüğünü kaydediyor. Bu da gerçek bir devlet adamının düşmanını iyi tanıması gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. Saddam Hüseyin örneğinde, istihbarat eksikliğinin yanı sıra, normal diplomatik ilişkilerin bulunmaması da yapılan yanlışta büyük rol oynadı. Bugün dünyada birçok tehlikeli diktatörlükler ve militan örgütler bulunuyor. Bunlarla temasa geçmek ve ne düşündüklerini öğrenmek, taviz olarak görülmemelidir. Başkalarının amaçlarını ve kaygılarını öğrenmek, kendini savunmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir."


New York Times ordunun, polisin görevini üstlenmesine sert biçimde karşı çıkıyor. Bu düşüncenin Bush döneminde gündeme geldiğini hatırlatan gazete, Obama yönetiminden bu konuda daha fazla şeffaflık istiyor.

"1878’de kabul edilen yasa, ordunun Amerikan toprakları içinde kolluk gücü görevi üstlenmesini genel olarak yasaklar. Eğer, askeri yetkililer bir evin basılmasını veya bir kişinin tutuklanmasını istiyorlarsa, bunun için sivil otoriterden yardım almalıdır. Bugün federal ve yerel düzeyde terörle mücadele amacıyla kurulan çeşitli birimler içinde kolluk güçlerinin yanı sıra askeri personel de görev yapıyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, bu durumun yetki sınırlarında bazı belirsizliklere neden olduğunu bildiriyor. Kongre, bunu araştırmalıdır. Bush döneminde ordu ve kolluk güçlerinin yetkileri konusunda yasaya saygısızlık en üst düzeydeydi. Obama yönetimi ve Kongre bu sınırları belirgin hale getirmeli ve yasaya saygı gösterilmesini sağlamalıdır."

Los Angeles Times
siyah Profesör Henry Louis Gates Jr’in evine girerken tutuklanmasıyla başlayan ırkçılık tartışmasını mercek altına alıyor. Gazete, Obama’nın Gates ve onu tutuklayan polisle Beyaz Saray’da yapacağı “bira” zirvesinde konunun tatlıya bağlanmasını istiyor.

"Bir yanlışlıklar komedisi olan olaya sonunda Obama da karıştı. Obama, Gates’in tutuklanmasını sorgulamakta haklıydı. Ancak konuyu başkanlık düzeyine taşımakla yanlış yaptı. Yapılan bir dizi hata, küçük bir olayı, bir dramın son perdesi haline getirdi. Olay, beyaz yönetimi temsil eden beyaz bir polis ile siyahların direnişini temsil eden ünlü bir profesörün kavgasına dönüştü. Ancak bu kez, Beyaz Saray’da bir siyah başkan oturuyordu. Bu süreçte hiç kimse mükemmel hareket etmedi. Bugünkü “bira” zirvesi, herkesin tavrını bir kez daha gözden geçirmesine olanak tanıyor."

XS
SM
MD
LG