Erişilebilirlik

Amerikan Ordusu Asker İntiharlarını Araştırıyor


Amerikalı askerler arasında intiharlar son zamanlarda büyük artış gösteriyor. Ordu bunun sebeplerini anlamak için, yarım milyon askeri kapsayan 50 milyon dolara mal olacak bir araştırma yaptırıyor. Araştırmanın sonuçları, intiharları önlemek için yapılması gereken işler hakkında da bilgi verecek. Araştırma, Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü tarafından yürütülecek. Araştırmaya ülkenin en tanınmış üniversitesinden bilim adamaları ve ekipler katılıyor.

İntihar, ender bir durum olmakla birlikte, bu hüküm ordu için çok da doğru değil. Amerikan ordusunda intiharlar 2007 yılında 115’e çıkarak rekor kırdı. Orduda intiharlar geçen yıl da 139’a çıkarak yeni bir rekor daha kırdı. Bu yıl yeni bir rekorun daha kırılacağına kimsenin kuşkusu yok.

Orduda, umutsuzluğa kapılan, durgunluk gösteren askerlerin nasıl belirleneceğini öğretmek ve bu kişilere yardım edilmesini sağlamak için çeşitli eğitim programlar uygulanıyor. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Yardımcısı General Peter Chiarelli yardımı sağlayacak kişilerin eğitimi hakkkında bilgi verdi.

General Chiapelli "Geçmişte uyguladığımız eğitim programları intihar sorununu önlemeye yönelikti. İntihar eğilimindeki bir askeri, eğitiyor, disiplin uyguluyor veya tedavi ediyorduk. Şimdi ise eğitim programlarının ağırlığı değişti. Şu anda değerlendirme, eğitme, yetiştirme ve duruma erken müdahaleye ağırlık veriyoruz. Sorunları erken belirleyip, daha da büyüyerek ciddileşmesini önleme üzerinde yoğunlaşıyoruz” dedi.

Ordunun gösterdiği çabalar, intiharların artmasını önleyemedi. Bu nedenle ordu liderleri intiharların sebeplerini ortaya çıkartacak, askerlerin zayıflıklarını belirleyecek ve en iyi tedaviyi sağlayacak bilimsel çalışma istiyor. Ulusal Rus Sağlığı Enstitüsü’nün Başkanı Thomas Insel araştırmanın hedeflerini anlattı:

Insel, “İntihar aslında, dev bir buz dağının görünen küçük bir ucu. Bu araştırmayla, askerlerin ruhi durumundaki zayıflıkları, tehlikeye neyin sebep olduğunu, askerlerin dayanıklı oldukları noktaları bulup, bu dayanıklılığın daha da güçlendirilmesini sağlayacağız. Buna da, aslında, sadece ordunun değil tüm ulusun ihtiyacı büyük” şeklinde konuştu.

Ordunun içinden ve dışından pek çok kişi, intiharların artmasında, savaş bölgelerinde, uzun sürelerle ve bir çok kez görev yapmanın, buralarda karşılaşılaen güçlükler ve gerginliklerin, ailelerinden uzun süre uzakta kalmanın etkili olduğunu düşünüyor. Dev araştırmayı yürütmekle görevli Doktor Robert Ursano araştırmanın sonuçları alınmadan, doktorların savaş bölgelerinde uzun süre kalmanın intiharları artırdığını kesin olarak söyleyemeyecekleri görüşünde.

Ursano "Depresyon, aşırı alkol almak, tehlikeli araba kullanmak, aile içi anlaşmazlıklar, boşanmalar intiharları etkileyen sebepler. Bunu biliyoruz. Bu noktalardan hareketle, durumu daha iyi anlamaya, intihar tehlikesini artıran faktörleri belirlemeye ve kişiyi koruyacak faktörleri bulmaya çalışacağız" dedi.

Doktor Ursano’nun belirttiğine göre, kişiyi intihara sürükleyen sebeplerin başında ilişkilerin bozulması, ayrılmalar geliyor. Fakat Ursano binlerce insanın sevdiğinden ayrıldığı halde, neden sadece birkaç kişinin bu nedenle intihar ettiğini belirlemeye çalışacaklarını kaydetti. Araştırmada çalışacak olan Harvard, Columbia ve Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, kişilerin karekter özellikleri, genetik yapıları ve tıbbi geçmişlerini inceleyecek. Uzmanlar bu ve diğer bir çok faktöre bakarak, gerek asker gerekse sivil olsun kişilerin intihar etme eğilimi hakkında tahminde bulunacak. Araştırma, kişilerin intihar eğilimini azaltacak tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini de kapsayacak.

Bu arada ordu intiharlardaki artışı durdurmak için eğitim programları uygulamaya, askerlerdeki gerginlikleri azaltmaya yardımcı olacak tıbbi merkezler açmaya devam ediyor.

Bir çok tanınmış üniversiteden ekiplerin de katılacağı araştırma beş yıl sürecek.

XS
SM
MD
LG