Erişilebilirlik

29 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Afganistan’da ılımlı Taliban liderleriyle uzlaşma görüşünün giderek öne çıktığını yazıyor. Gazete, bu strateji uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralıyor;

"Amerika, ılımlı Taliban liderlerle yapılacak görüşmelerde liderliği Karzai’ye bırakmalıdır. Bunu yapmazsa Karzai’nin meşruiyetini gölgeleyen bir konuma düşer. Ayrıca herhangi bir Taliban grubuyla varılacak bir anlaşma, onların yeniden örgütlenme, silahlanma ve şeriat kurallarını uygulamasına izin vermemelidir. Amerikan birliklerinin çekilme takvimi pazarlık konusu yapılmamalıdır. Obama Afganistan’a asker takviyesi yaparak ve sivil yardımları çoğaltarak Afgan hükümetinin pazarlık gücünü arttırdı. Ancak eğer kırmızı sınırlar iyi çizilmezse, düşmanla pazarlık ters tepebilir. Amerikan kamuoyunun baskısını hisseden Obama’nın önünde fazla bir zaman yok. Buna rağmen hem Obama hem de Karzai yönetimi barış yolunda adımlarını çok dikkatli atmalıdır."

Los Angeles Times Saddam Hüseyin’in 1990’da Kuveyt’i işgali nedeniyle Irak’ın bu ülkeye 24 milyar dolar tazminat ödemekle yükümlü olduğunu hatırlatıyor. Gazete, bu konuda Kuveyt’ten anlayışlı davranmasını istiyor.

"Bazı Kuveytliler Irak’ın hala kendi topraklarında gözü olduğunu düşünüyor. Yeni Irak hükümetini İran’ın uzantısı olarak gören kesimler de, Irak’ın ekonomik olarak güçsüz kalmasını istiyor. Ancak istikrarsız bir Irak, kimseye fayda sağlamaz. Kuveyt, Irak’tan alacağı tazminatın miktarını düşürmeyi gündemine almalıdır. Ayrıca, tazminatın bir bölümüyle Irak’ta yatırım yapma önerisi de iki ülkenin çıkarınadır. Buna karşılık Irak da, Kuveyt tarafında kaygı uyandıran sorunların çözümü için hızlı ve kararlı adımlar atarak iyi bir komşu olduğunu göstermelidir."

Washington Post
Amerikan Posta Servisi’ni ekonomik krizden kurtarma çabalarının sürdüğünü hatırlatıyor. Ancak gazete, devlet desteğinin de Posta Servisi’ni kurtarmaya yetmeyeceğini savunuyor.

"Internet kullanımının yaygınlaşması ve ekonomik krizle birlikte Posta Servisi’nin gelirleri de hızla azalmaya başladı. Kurumun bu mali yıl içinde 6 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor. Posta Servisi’nin çalışanlarına ödeyeceği emeklilik paralarıyla ilgili, kurumu rahatlatıcı önlemler alınması sorunu sadece ertelemeye yarar. Posta Servisi’nin geleceği ciddi anlamda masaya yatırılmazsa, sorun daha da büyüyecektir. Detroit’teki üç büyük otomotiv firmasından daha fazla çalışana sahip bir kamu kuruluşu olan Posta Servisi, mektup kullanımının yaygın olduğu dönemde büyük önem taşıyordu. Artık böyle bir önem taşımıyor. Değişen iletişim koşullarına bağlı olarak Posta Servisi yeniden yapılandırılmalıdır. Aksi taktirde devlet desteklerinin arkası kesilmeyecek."

New York Times Kongre Mali Krizi Araştırma Komisyonu’nun görevini hakkıyla yerine getirip getiremeyeceğini sorguluyor. Gazete, Komisyon üyelerinin finans sektörüyle ilişkilerini gündeme getiriyor.

"İşletme, hukuk ve ekonomi gibi alanlarda uzman isimlerden oluşan komisyon üyelerinin birçoğunun devlet kurumlarında da tecrübesi bulunuyor. Piyasalara ve hükümete güveni yeniden oluşturmak gibi önemli bir görev üstlenen komisyonun araştırmaları, yapılacak reformlara da ışık tutacak. Ancak altısı Demokrat, dördü Cumhuriyetçi olan Komisyon üyelerinin hepsi de partizan yaklaşımlarıyla tanınan ve finans sektörüyle yakın ilişkilerde bulunan isimler. Elbette Komisyon’un başarısı veya başarısızlığı, yapacağı çalışmalara göre değerlendirilmeli. Ancak Komisyon’un yapısı, çalışmalarının yakından takip edilmesini gerektiriyor."

XS
SM
MD
LG