Erişilebilirlik

Amerika'da Kriz Ticari Emlak Sahiplerini de Vurdu


Amerika’da ekonomik kriz ticari emlak sahiplerini de vurdu. Birçok kiralık iş yeri ve ofis boş kalırken, emlak sahipleri bankalara borçlarını ödeyemez oldu. Alışveriş merkezleri de krizden etkilenen yerler arasında. Uzmanlar durumun düzelmesinin 5 yıl sürebileceği uyarısında bulunuyor.

Afganistan ve Almanya’da yaşadıktan sonra Amerika’ya yerleşen Tony Atmar kendi işini kurarak Amerikan rüyasını gerçekleştirmek istemiş. Ancak kriz, rüyasını kabusa çevirmiş.

Atmar cep telefonu aksesuarları sattığı dört dükkanını kapatmak zorunda kalmış.

Atmar, "Kimsenin böyle aksesuarlara harcayacak parası kalmadı. Herkes ancak geçiniyor. Kriz herkesi etkiledi" diyor.

Bir zamanlar Atmar’ın dükkanının bulunduğu Landmark alışveriş merkezi de kriz yüzünden büyük darbe yedi. Landmark’ın sahibi olan General Growth Properties adlı şirket, iflas ettiğini açıkladı.

Alışveriş merkezi ve ticari emlak sahibi şirketler, kriz yüzünden ne kiracı bulabiliyor ne de banka borçlarını ödeyebiliyor. Ayrıca, sıkılaştırılan kredi yasaları nedeniyle emlak borçlarını yeniden düzenletmeleri de imkansız hale geliyor.

Deutsche Bank uzmanı Richard Parkus’a göre bu borçların en az yüzde 65’inin, yeni kredi yasaları kapsamında yenilenmesi, yeni borcun daha iyi şartlar altında yeniden açılması mümkün değil:

"Geri ödenmeyen kredi borçlarında büyük bir artış var ve bu devam edeceğe benziyor."

Real Estate Roundtable şirketinin başkanı Jeffrey Deboer’e göre emlak sahiplerinin banka borçlarını ödeyememesinin başka olumsuz sonuçları da var:

"Emlak sektörü bozuldukça, yerel yönetimlerin bütçeleri de daralıyor, işsizlik artıyor, emeklilik hesapları azalıyor."

Emlak uzmanı Sandy Paul’e göre de yerel yönetimlerin bütçeleri ticari emlaktan elde edilen vergi gelirlerine bağlı:

"Vergi gelirlerinin önemli bölümünü bunlar oluşturuyor. Ayrıca yeni emlak projeleri yapılırken, proje sahibi şirketler, o bölgede okul, yol ve toplu taşımacılık projelerine de katkıda bulunmak zorunda."

Bu nedenle ticari emlak sektörü daraldıkça, yerel yönetimler kamu hizmetlerini gerektiği gibi yerine getiremiyor. Bazı kişiler, hükümetten, ticari emlak alanına daha fazla yatırım yapılması için özel sektöre teşvik sağlamasını istiyor. Böylece bankaların da bu kişilere borç vermesi amaçlanıyor. Uzmanlarsa, emlak sahiplerinin banka borçlarının yenilenmemesi halinde durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuyor:

"Ticari emlaktaki iflaslar, aynen ev ve konutlardaki gibi hızlı bir şekilde yayılacak."

Uzmanlar, emlak sektöründeki sorunların en az 3 yıl daha devam edeceğini, hatta bunun 5 yıla uzama ihtimali de bulunduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG