Erişilebilirlik

Sarkozy Taburcu Edildi


Acilen hastaneye kaldırılan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy taburcu edildi.

Sarkozy, Versailles Sarayı’nda egzersiz yaparken fenalaşarak düşmüş ve daha sonra helikopterle askeri hastaneye kaldırılmıştı.

Yetkililer, Sarkozy’nin vagus siniriyle bir sorun yaşadığını, bu sinirin, özellikle sıcak havalarda egzersiz yaparken ufak sorunlar yaratabileceğini bildirdi.

54 yaşındaki Fransa cumhurbaşkanı düzenli olarak koşuyor ve bisiklete biniyor.

Fransa’nın ‘Süper-Sarko’ ya da ‘Speedy Sarkozy’ takma adlarına sahip 54 yaşındaki hiperaktif Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, spor yaparken baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Sabah saatlerinde spora başlayan ve 45 dakika boyunca zorlu bir egzersizden geçen Sarkozy, Versailles Sarayı’nın bahçesinde koşarken bayıldı. Önce özel doktoru tarafından ilk müdahalesi yapılan Sarkozy, askeri helikopterle acil olarak alınarak Versailles yakınlarındaki Val de Grace askeri hastanesine kaldırıldı.

Elysee Sarayı Genel Sekreteri Claude Guéant cumhurbaşkanının durumunun iyi olduğunu ve bilincinin yerinde olduğunu duyurdu. Guéant, 45 dakika süren yoğun egzersizlerin ardından baygınlık geçiren Sarkozy’nin ilk anda bilincini yitirdiğini ancak çabucak toparlandığını açıkladı. Claude Guéant, Sarkozy’nin hastane personeli ile normal konuşabildiğini, durumunun iyi olduğunu vurguladı. Pazartesi sabahına kadar Val de Grace hastanesinin kardiyologi servisinde bakım altında tutulacak olan Fransız Cumhurbaşkanının, beyin MR’ı çekildi ve kan testleri yapıldı. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada ilk sonuçların normal olduğu duyuruldu. Resmi açıklamada baygınlığın nedeni belirtilmezken, Sarkozy’nin yakın çevresi Cumhurbaşkanının aşırı sıcaklar nedeniyle bayıldığını kaydettiler. Cumhurbaşkanının bugünkü programları iptal edildi, yarınki programına katılıp katılmayacağına ise tahlil sonuçları sonunda karar verilecek.

Sarkozy’nin her yerde ön planda olma çabası, yoğun programı, başbakan hatta bakanlarını etkisiz kılarak her konuda kendi çalışmalarını dayatması uzun süredir Fransız medyasında ve muhalefette eleştiri konusu oluyordu. Dünya basınında, özellikle İngiliz Medyası’nda ‘hızlı Sarkozy’ diye adlandırılan Fransız politikacının görevini uzun süre bu ritm ile götüremeyeceği vurgulanıyordu. Nicolas Sarkozy 2007’de seçilmesinden bu yana ikinci kez hastaneye kaldırıldı.

Fransa’da cumhurbaşkanlarının sağlık durumları bir sır gibi saklanıyordu. Cumhurbaşkanı George Pompidou 1974 yılında kanser nedeniyle yaşamını yitirdi ancak hastalığı Fransızlardan son ana kadar saklandı. François Mitterand ilk iki yönetimi boyunca kanser olduğunu sakladı. Ancak ikinci iktidarının son yıllarında gerçeği açıkladı. Mitterand’dan bu yana Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy sağlık durumlarını kamuoyundan saklamayacaklarına dair seçmene söz verdiler ve aylık sağlık raporlarını kamuoyu ile paylaştılar.

XS
SM
MD
LG