Erişilebilirlik

İran'da Muhalefet: 'Baskıya Son Verilsin'


İran'da muhalefet, protestoculara baskı uygulanmasına son verilmesi için din adamlarına başvurdu.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi'yle eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Kum şehrindeki din adamlarına mektup göndererek destek istedi. Muhalefet liderleri, hükümetin, seçimi protesto edenlere baskı uygulmasını durdurmasını istiyor.

Din adamlarına şikayette bulunan muhalefet liderleri hükümetin taktiklerini, 1979 İran İslam Devrimi'nden önce Şah'ın uyguladığı baskıcı politikalara benzetti. Mehdi Kerrubi ise İnternet sayfasında yayınladığı bildiride İranlı güvenlik güçlerinin taktiklerinin İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskıdan daha sert olduğunu yazdı.

Protesto gösterilerinin bastırılmasından sonra yüzlerce İranlının tutuklandığı bildiriliyor. Reform yanlısı bir İnternet sitesi seçimi kaybeden adaylardan Muhsin Rezai'nin oğlunun gözaltındayken öldüğünü bildirdi.

Musavi ve Kerrubi, 12 Haziran tarihinde yapılan seçimlere hile karıştırıldığını ileri sürmüştü. Ancak Anayasayı Koruma Konseyi usulsüzlük iddialarını reddetti ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın seçim zaferini onayladı. Seçimlerden sonra bastırılan protesto gösterilerinde en az 20 kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG