Erişilebilirlik

23 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


USA Today CIA’in El Kaide ile mücadele için suikast timleri kurma planının soruşturulmasına karşı çıkıyor. Gazete, Demokratları Bush dönemiyle gereksiz bir hesaplaşma çabasında olmakla suçluyor.

"CIA’in suikast timleri kurma planı konusunda eski Başkan Yardımcısı Cheney’nin her şeyi gizlilik içinde yürütmeye çalışması belki bir hataydı. Ancak bu tür planlar yapılırken Kongre’ye hangi aşamada bilgi verileceği konusunda yasada zaten bir boşluk var. CIA’in geçmişte yabancı ülke liderlerini öldürme girişimleri ve Amerikan vatandaşlarını yasadışı biçimde dinleme gibi uygulamalarıyla kıyaslandığında bu proje çok masum kalıyor. Çünkü Usame bin Ladin ve diğer El Kaide liderlerinin öldürülmesi, Amerika’nın Afganistan-Pakistan sınırında hergün uzaktan kumandalı uçaklarla yürüttüğü ve kamuoyunca bilinen bir politikasıdır. Demokrat Parti’nin yapması gereken şey, hiç uygulamaya konmamış bir programı soruşturmak değil, CIA’yi gerçek bir denetim altına alacak yasal değişikliklere gitmektir."

Washington Post
askerler arasındaki intihar oranının giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Amerikan ordusunun intiharları önlemek amacıyla yürüttüğü programların etkinliğini sorguluyor.

"Sadece Kara Kuvvetleri’nde 2004 yılından bu yana intihar vakalarının sayısı iki kat arttı. Bu artışa neden olan unsurlar henüz bilinmiyor. Ancak görünen o ki, Pentagon’un intiharlara karşı savaşı uzun soluklu olacak. İntihar oranları düşse bile, Pentagon bu mücadeleyi kesintisiz biçimde sürdürmelidir. Eğer Silahlı Kuvvetler bu konudaki kararlılığını sürdürür ve intiharlara karşı uygulanan programların etkinliğini izleyecek adımlar atarsa, bu savaştan zaferle çıkma ihtimali de artacaktır."

Christian Science Monitor
ekonomik krizle birlikte evsiz kalan ailelerin sayısının önemli ölçüde arttığını vurguluyor. Gazete, resmi kurumlara ve gönüllü kuruluşlara, bu konuda ortak bir çaba içine girmeleri çağrısında bulunuyor.

"Evsizler için ayrılan 1 milyar 200 milyon dolarlık federal yardım, bu ay devreye sokuldu. Ancak uzmanlar bu paranın ciddi bir katkısı olacağını kabul etmekle birlikte, sorunu çözmeye yetmeyeceğini belirtiyor. Yerel yönetimlerin ve yardım kuruluşlarının da çabalarını artırmaları gerekiyor. Ancak kriz onları da etkilediği için yapabilecekleri şeyler sınırlı. Sorunun çözümünde dini örgütlerin de devreye girmesi gerekiyor. 2005 ve 2007 yılları arasında ülke çapında koordineli bir çabayla evsizlerin sayısı önemli ölçüde azaltılmıştı. Şimdi kronik evsizliğe karşı yine benzer bir mücadele verilmelidir."

New York Times
otomobil sürerken cep telefonu kullanmanın tehlikesiyle ilgili bir araştırmayı öne çıkartıyor. Gazete, 2003’te yapılan araştırmanın altı yıl boyunca gizlenmesine tepki gösteriyor.

"Cep telefonu kullanan sürücülerin 2002 yılında 955 kişinin ölümüne ve 240 bin kazaya neden olduğunu gösteren araştırma, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde açılan bir dava sonucunda kamuoyuna açıklandı. Ayrıca diğer araştırmalar da cep telefonu kullanan bir sürücünün kaza yapma ihtimalinin dört kat arttığını gösteriyor. Aradan altı yıl geçtikten sonra Ulaştırma Bakanlığı, sürücüleri çok acil durumlar dışında cep telefonu kullanmamaları konusunda uyarmaya başladı. Ancak artık otomobil sürerken cep telefonu kullanmak neredeyse standart bir tutum haline geldi. Bakanlığın tahminine göre, herhangi bir anda otomobil sürenlerin yüzde 12’si aynı zamanda cep telefonuyla konuşuyor."

XS
SM
MD
LG