Erişilebilirlik

Obama Sağlık Reformu İçin Bastırıyor


Başkan Barack Obama, sağlık sigortası reformunu gerçekleştirmede isteksiz Kongre üyelerine baskı yapmayı sürdürüyor.

Başkan, bu akşam düzenleyeceği basın toplantısında, bütün Amerikalıları kapsayacak sağlık sigortası planının kabulü için yeniden girişimde bulunacak.

Obama, reform planını Ağustos’taki tatil öncesi Kongre’nin her iki kanadında onaylanmasını isterken bazı Kongre üyeleri, reform planının maliyeti ve çapı konusunda kaygı duyuyor.

Siyasi gözlemcilere göre, Obama’nın, Kongre’yi reform planını geçirmeye iknadaki başarısı, başkanlığı açısından kritik bir sınav olacak.

Sağlık sistemi reformu, özellikle Amerikan sağlık sisteminin zaten fazla olan maliyeti artmaya devam ettiği için de ABD’de yıllardır ana politik meselelerden birisi.

Reform savunucuları, bu durum nedeniyle milyonlarca Amerikalının sigortasız kaldığını, diğerlerinin iflas ettiğini ve çalışanlarının sağlık sigortalarını karşılama yükü altında ezildiğini söylüyor.

Obama ve Kongre’deki Demokratlar, her Amerikalının sağlık güvencesi olması ve bütün çalışanlara sigorta sağlanması koşullarını yerine getirebilmek için reform planında özel sigortalarla rekabet edecek devlet yönetimindeki sağlık sigortası seçeneği olmasını destekliyor. Başkan, 1 trilyonluk reform planının için federal bütçe açığını arttırmadan ödenebileceğini savunuyor.

Cumhuriyetçiler ise, sağlık sistemi harcamalarının büyüklüğü konusunda aynı görüşü paylaşıyor ama önerilen değişikliklerin harcamaları Obama ve Demokratların tahmin ettiği rakkamın çok üstüne çıkaracağını savunuyorlar.. Cumhuriyetçiler, ayrıca bu reform maliyetini karşılamaya yardımcı olması için zenginlere yönelik ek vergi konulmasına da karşı çıkıyorlar.

XS
SM
MD
LG