Erişilebilirlik

Çiçek: 'Türkiye Garantörlük Rolünden Vazgeçmeyecek'


Kıbrıs Barış Harekatı’nın 35’nci yıldönümü, Türk kesiminde törenlerle kutlanırken, Rum kesiminde sirenler çalarak matemle anıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Lideri Mehmet Ali Talat’ın ev sahipliğinde Türk kesimindeki törenlere Türkiye’yi temsilen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek katıldı. Çiçek, buradaki konuşmasında, Türkiye’nin garantörlük rolünü asla bırakmayacağını bildirdi. Talat da, Bayrak TV’den halka seslendiği konuşmasında, 20 Temmuz 1974’te Türk Ordusu’nun adaya gelişiyle birlikte can ve mal güvenliklerinin sağlandığını söyledi. Talat, böylece 35 yıl önce Kıbrıs’taki gerçekçi bir çözüm için adım atıldığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, yazılı mesajında, Barış Harekatı ile adada güven ve istikrar kurulduğunu ifade etti. Erdoğan, mesajında, “Ne Kıbrıs Türkleri ne de Türkiye Cumhuriyeti, 1974 öncesindeki sıkıntılı günlerin bir daha yaşanmasına müsaade etmeyecektir. Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs Türk halkını tahakküm altına alma çabaları sonuç vermeyecektir” dedi.

Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki kutlamalar nedeniyle Türk Ordusu’nun Giresun Fırkateyni de adaya geldi.

Bu arada Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Barış Harekatı’nın yıldönümünü kutlamak amacıyla Washington DC’deki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin önünde “nöbet” töreni düzenledi. Pazar gecesi elçilik önünde buluşan Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi üyeleri, ellerinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Kesimi bayraklarını taşıyarak, bugün öğle saatlerine kadar nöbet tuttular.

Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974’de Rumlar tarafından Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmek amacıyla askeri darbe yapılması üzerine adaya müdahale etmişti.

Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderleri, soruna çözüm bulmak için geçen yıl Eylül ayından beri Birleşmiş Milletler gözetiminde her hafta bir araya geliyor.

XS
SM
MD
LG