Erişilebilirlik

17 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe savaş nedeniyle dört milyon Iraklının mülteci durumuna düştüğünü hatırlatıyor. Gazete, Amerika'nın Iraklı mültecilere karşı bir sorumluluğu olduğunu savunuyor:

"Mülteci krizlerinde ana hedef bu kişilerin evlerine dönmesini sağlamak olmalıdır. Ancak Irak'ta böyle bir durumdan söz etmek mümkün değil. Ülkeden kaçan 1 buçuk milyon Iraklının büyük bir kısmı Ürdün ve Suriye'de yaşıyor. Bu iki ülke, kendi sosyo-ekonomik sorunlarına rağmen mültecilere temel sosyal hizmetleri sağlıyor. Amerika bu mültecilere yapılan yardımı artırmalı ve Irak'ın komşuları üzerindeki yükü azaltmalıdır. Ayrıca, Amerika'ya gelen Iraklılar da açlık ve sefalet içinde yaşıyor. Böylesine büyük bir insani krizde bile, evsiz Iraklıların evsiz Amerikalılar haline gelmesi sorunun çözümü olarak kabul edilmemelidir."

Başkan Obama'nın en önemli önceliği olan sağlık reformu konusundaki tartışmalar da sürüyor. Washington Post Obama'nın desteğiyle Temsilciler Meclisi'ne sunulan reform tasarısını yetersiz buluyor.

"Sağlık sistemini düzeltmeyi öngören tasarıların üç temel sorunu çözmesi gerekiyor. Öncelikle yapılacak değişiklik, sağlık sigortasını daha ulaşılabilir, mali açıdan karşılanabilir ve muteber hale getirmeli. İkinci olarak finansmanı açısından sürdürülebilir olmalıdır. Üçüncü olarak da enflasyon artışının üstünde bir hızla artan sağlık harcamalarında tasarruf sağlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Temsilciler Meclisi'ne sunulan ve Obama'nın övgüyle karşıladığı tasarı, özellikle ikinci ve üçüncü maddelerle ilgili tatmin edici bir çözüm getirmiyor."

USA Today Kongre'nin F-22 savaş uçaklarına ödenek tahsis etmesine karşı çıkıyor. Gazete, Kongre üyelerini siyasi hesaplarla davranmakla suçluyor:

"Her bir F-22 savaş uçağının maliyeti 350 milyon dolar tutuyor. Bir başka deyişle her bir F-22 uçağı, altı Boeing 737 yolcu uçağına bedel. Şu ana kadar 140 adet F-22 üretildi, ancak bu uçakların hiç biri Irak'ta ya da Afganistan'da kullanılmadı. Yeni F-22'ler üretilmesine verilen böylesine yoğun siyasi desteğin en büyük nedeni ise, bu uçakların parçalarının 44 ayrı eyalette yapılıyor olması… Barış döneminde böyle bir israf yapılması ancak siyasi dar kafalılık olarak tanımlanabilir. Çünkü kaynakların böylesine gereksiz uçaklara harcanması nedeniyle, Irak ve Afganistan'daki askerlerin hayatlarını kurtarabilecek zırhlı yelekler, zırhlı araçlar ve uzaktan kumandalı uçaklar gibi ihtiyaçlara yeterli para ayrılamıyor"

Los Angeles Times Çeçenistan'da insan haklarını savunan Natalya Estemirova'nın öldürülmesine sert tepki gösteriyor. Gazete, Rusya'da muhaliflere yönelik cinayetlerin giderek arttığına dikkat çekiyor:

"Çeçenistan Rusya'ya bağlı bir cumhuriyet... Eğer Rusya gerekli siyasi iradeyi gösterirse, bu cinayeti çözecek güce sahiptir. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Estemirova cinayeti konusundaki soruşturmayı yerel görevlilere bırakmadan, Rusya başsavcılığını ve federal görevlileri harekete geçirmelidir. Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, öldürülen muhaliflerle ilgili davaları yakından izlemeli ve katillerin adalet önüne çıkartılması konusunda ısrarlı olmalıdır. Ancak bu sayede Çeçenistan'daki şiddet eylemleri azaltılabilir, muhaliflere yönelik cinayetlere bir son verilebilir"

XS
SM
MD
LG