Erişilebilirlik

Türkiye - Çin İlişkileri Gergin


Doğu Türkistan krizi Türkiye’yle Çin arasındaki ilişkileri germeye devam ediyor. Çin devlet medyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bölgedeki olayları “adeta soykırım” diye nitelemesine tepki gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan TBBM’de Çin Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi ve Çin’in Ankara Büyükelçisi ile görüştü.

Çin-Türkiye ilişkilerinde büyük gerginlik yaratan Doğu Türkistan’taki olaylar bir türlü yatışmazken, Ankara’da konu sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Son iki gündür Ankara Çin’den gelen bir heyeti ağırlıyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan Çin Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi ve Çin’in Ankara Büyükelçisi ile görüşürken Türkiye’den de bir heyetin Çin’e gitme talebini kendilerine iletti.Görünen o ki iki ülke ilişkilerinde Başbakan Erdoğan’ın Doğu Türkistan’daki olayları “adete soykırım” diye nitelendirmesi gerginliği arttıran bir unsur oldu.Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Erkin Ekrem’e göre durum, ikili ilişkilere yepyeni bir boyut katabilir.

Erkin Ekrem Çin medyasının Başbakan’ın sözlerini yanlış aktardığı ifade etti ve bunun için iki tarafında karşılıklı heyet göndermesinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı seyit Tümtürk'e göre ise Doğu Türkistan’daki olayların bu boyuta gelmesinde Türkiye’nin de bu bölgedeki soydaşlarına ilgisizliğinin payı büyük.

Türkiye-Çin ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Erkin Ekrem ve Dünya Uygur Kongresi Başkan YardımcısıSeyit Tümtürk değerlendirdi.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG