Erişilebilirlik

AB Komisyonu Üç Ülkeye Vize Muafiyeti İstedi


Avrupa Birliği Komisyonu Makedonya, Karadağ ve Sırbistan vatandaşlarına birlik sınırları içinde Ocak ayından itibaren vizesiz seyahat etme olanağı tanınmasını önerdi. Birlik üyeleri kabul ederse, yaklaşık 20 yıldır bu üç ülkeye uygulanan vize sınırlaması kaldırılmış olacak.

Komisyon, AB’nin Batı Balkan ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme projesi çerçevesinde sunduğu vize muafiyeti önerisine Arnavutluk, Kosova ve Bosna-Hersek’i dahil etmedi. Buna neden olarak da bu üç ülkenin AB kriterlerini yerine getirmemesi gösterildi. Bu kriterler arasında biyometrik pasaport kullanımı ve güvenlik önlemlerinin arttırılması yer alıyor.

Avrupa Komisyonu üyelerinden Jacques Barrot, öneriyi tarihi bir an olarak niteledi ve vize muafiyetiyle birlikte birliğin Batı Balkanlar’da yer alan Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’la ilişkilerinin güçleneceğini söyledi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, kararı memnuniyetle karşıladı ve vize muafiyetinin Makedonya vatandaşlarına daha fazla özgürlük getireceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG