Erişilebilirlik

Nabucco Anlaşması Ankara'da İmzalandı


Nabucco doğal gaz boru hattı projesini gerçekleştirecek anlaşma dün Ankara’da imzalandı. Proje Avrupa’nın Rusya’ya doğal gaz bağımlılığını azaltacak. İmza törenine Türkiye, Bulgaristan, Avusturya, Romanya ve Macaristan başbakanları katıldı.

Törende ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Amerika’nın Avrasya Enerjisi özel temsilcisi Richard Morningstar, Amerikalı Senatör Richard Lugar ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki de hazır bulundu.

Jose Manuel Barroso boru hattının tarihi önem taşıdığını söyledi:

Nabucco boru hattı Avrupa ve Türkiye’nin enerji güvenliği açısından çok büyük önem taşıyor. Bu boru hattı, doğal gaz kaynaklarını ve yollarını çeşitlendiriyor. Hat güvenilir alıcı piyasaları, güvenilir arz ve güvenilir transit yolu sağlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayı, Amerika ve Avrupa’yı yeni bir enerji koridoru görüşünde birleştiren “önemli bir adım” olarak tanımladı.

Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergahını izleyecek boru hattı Hazar denizindeki doğal gazı Avrupa’ya taşıyacak.

Geçen yıl Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığı yüzünden Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz naklinin durması, Batı Avrupa ülkelerini zor durumda bırakmıştı.

Dünkü törende hazır bulunan Bulgaristan ve Macaristan başbakanları güvenilir doğal gaz arzının, ülkeleri ve halkları için büyük önem taşıdığına işaret etti.

Azerbaycan’a ek olarak Mısır, Irak ve Türkmenistan’ın da Nabucco boru hattına kaynak sağlaması öngörülüyor.

Rus haber ajansı Ria Novosti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve İran’ı da projeye katılmaya davet ettiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG