Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na Buzek Seçildi


Avrupa Parlamentosu, 736 üyeli parlamentonun başkanlığına eski Polonya Başbakanı Jerzy Buzek’i seçti.

Buzek’in başkanlığa 555 oyla seçildi. Jerzy Buzek, böylece doğu blokundan Avrupa Parlamentosu başkanlığına getirilen ilk politikacı oldu. Buzek’in seçilmesi için özellikle parlamentodaki Hıristiyan Demokratlar, Sosyalist ve Liberaller büyük destek verdi. Bu üç grup parlamentoda toplam 500 koltuk sahibi.

Jerzy Buze, Türkiye’nin birlik üyeliğine açık ve kesin destek vermesiyle tanınıyor.

736 üyeli yeni Avrupa Parlamentosu’nun başkanlığına eski Polonya Başbakanı Jerzy Buzek seçildi. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olan Hristiyan Demokratların aday gösterdiği Buzek’in seçileceği günler öncesinden belliydi. Ancak bu durum 555 parlamenterin desteğini alan Buzek’in seçilmesinin sembolik önemi üzerinde etki yaratmadı.

Yeni Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Birliği’nin ana kurumlarından birinin başına getirilen ilk eski Doğu Bloku kökenli isim olarak tarihe geçti. Seçilmesinin ardından bir açıklama yapan Buzek, bu görevin kendisi için çok büyük bir onur olduğunu söyledi. “Bir zamanlar şu an bulunduğu konumda bulunmayı hayal bile edemeyeceği” de yeni Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın vurguları arasında yer aldı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderlerinin vurguları ise daha çok “doğu-batı” ve “siz-biz” ayrımı üzerineydi. Hristiyan Demokratların lideri Joseph Daul, “Bu parlamentoda ilk kez ne batı ne de doğu Avrupa var. Sadece bir Avrupa var” diye konuştu. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Buzek'in seçilmesini, "birleşmiş Avrupa'nın zaferi" olarak tanımladı. Liberallerin lideri Guy Verhofstadt ise Buzek’in zorlu bir dönemde göreve geldiğini belirterek grubunun tam desteğini ilan etti. Verhofstadt, “Bu parlamentoda arkanızda geniş bir Avrupa yandaşı çoğunluğun bulunduğunu bilmenizi isterim” dedi.

Buzek, üyesi olduğu Hristiyan Demokrat grubun genelinin aksine Türkiye'nin üyeliğine açık ve net destek vermesiyle tanınıyor. Kendi ifadeleriyle "Türkiye'nin üyeliğinin avukatlığını" yapan Buzek'in bu yaklaşımını korusa da Avrupa Parlamentosu Başkanı şapkasıyla karşıt görüşleri de dikkate alan bir çizgi izlemesi bekleniyor. Aynı durum Türkiye için imtiyazlı ortaklığı savunan ancak Avrupa Parlamentosu Başkanı olduğu dönemde dengeli bir yaklaşım sergileyen Hans Gert Pöttering için de geçerli olmuştu.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu Hristiyan Demokratlar ile ikinci büyük grubu olan Sosyal Demokratlar arasında varılan uzlaşı gereği Buzek, iki buçuk yıl boyunca Avrupa Parlamentosu başkanlığı koltuğunda oturacak. Buzek’in ardından bu görevi Sosyal Demokratların lideri Martin Schulz’un üstlenmesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG