Erişilebilirlik

Uygurların Lideri Kadir: 'Katliam Sanılandan Daha Büyük'


Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabiya Kadir, Doğu Türkistan’da sandıklarından daha büyük bir katliam yaşanmış olabileceğini, ölü sayısının Çin makamlarının verdiği rakamın çok üzerinde olduğuna inandığını söyledi.

“Ölü sayısının iki bine çıkabileceğini” söyleyen Kadir yaralı ve tutuklulardan halen haber alamadıklarına dikkati çekti. Çin hükümeti ölü sayısının 184 olduğunu; ölenlerin çoğunun da Han Çinlisi olduğunu savunuyor.

Uygurların da Çinlilere saldırdığı iddiası konusunda da Kadir, olayları provokatörlerin çıkardığına işaret ediyor.

Türkiye Doğu Türkistan’da yaşanan olaylar konusunda tutumunu sertleştirdi, Başbakan Erdoğan “vahşet ve soykırım” benzetmesi yaptı. Amerika’nın Sesi Stüdyolarına konuk olan Uygur Türklerinin lideri Rabiya Kadir, Başbakan Erdoğan’a Doğu Türkistan’a desteği için teşekkür etti.

Bu arada, Kadir, Washington’daki Türk Konsolosluğuna henüz vize başvurusunda bulunmadığını açıkladı.

Kadir, Washington’daki temaslarının hız kazandığını, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre’de görüşmelerinin sürdüğünü, bu sürecin tamamlanmasından sonra Türkiye’ye gitmek istediğini kaydetti.

“Uygurların annesi” olarak tanınan Kadir, “Darfur ve Tibet’e gösterilen ilgi Doğu Türkistan’a gösterilseydi Çin Uygurlar’a bu kadar baskı uygulayamazdı” diye konuştu.

Dünya Uygur Kurultayı'nın Başkanı Rabiya Kadir Amerika'nın Sesi Televizyonu stüdyolarına konuk oldu. TGRT Haber ekranlarında TSİ 21:00'de canlı olarak yayınlanan programı sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG