Erişilebilirlik

Sotomayor Senato'da Zorlu Sınavdan Geçiyor


Başkan Barack Obama’nın Anayasa mahkemesi yargıçlığına aday gösterdiği Sonia Sotomayor Kongre’de soruları yanıtlıyor. New York’ta Temyiz Mahkemesi yargıcı olan Sotomayor’ın Yüksek Mahkeme’ye atanması için Kongre’nin onayı gerekiyor. Sotomayor, Amerikan tarihinde ilk Anayasa Mahkemesi’ne atanan Latin kökenli kadın yargıç olacak.

Yargıç Sonia Sotomayor New York’ta yoksullar için yapılan konutlarda büyümüş. Sotomayor ve erkek kardeşi, Porto Rico’dan Amerika’ya göçeden ve New York’un yoksul kesimlerinden Bronx’a yerleşen bir işçi ailesinin çocukları. Babasını 9 yaşındayken kaybeden Sotomayor’a 10 yaşında şeker hastalığı teşhisi konmuş. Anne Celina, iki çocuğuna bakabilmek için bazen iki işte birden çalışmış. Sotomayor herşeyini annesine borçlu olduğunu söylüyor.

Annesinin yaşadığı sıkıntıları düşündükçe ona daha büyük saygı duyduğunu söyleyen kadın yargıç, “Ben onun yaptıklarının yarısını bile yapamam,” diyor.

Kuzeni Milagros Baez O'Toole, annesinin Sotomayor’ı özel okula göndermek için büyük fedakarlık yaptığını anlatıyor.

O’Toole, “Annesi her zaman eğitimin ne kadar önemli olduğunu söyler, gençlerin hayatında eğitimin çok büyük yere sahip olduğunu her fırsatta dile getirirdi,” diyor. O’Toole Sotomayor’ın Latin kimliğini gururla taşımayı ailesinden öğrendiğini söylüyor.

Milagros Baez, “Biz Porto Rikolu olmaktan her zaman gurur duyduk. Ailemiz, bize hep bunu aşıladı. Onlar da Porta Rikolu olmaktan gururlanırlar ve bize geçmişimizi, kültürümüzü unutmamanın önemini vurgularlardı,” diye anlatıyor.

Amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Princeton’da burslu okumayı başaran Sotomayor, o yıllarda okuldaki birkaç Latin öğrenciden biriydi.

Arkadaşları, “Sonia’nın içinde her zaman topluma yararlı bir şeyler yapmak için büyük bir istek ve azim vardı,” diyor ve onun sosyal adaletle yakından ilgilendiğini; azınlık ve eşcinsel hakları gibi konular açıldığında hemen sesini yükselttiğini hatırlıyor.

Princeton’dan sonra Yale Hukuk Fakültesi’ne giden Sotomayor, daha sonra New York’ta avukat ve savcı olarak görev yaptı, ardından yargıçlığa yükseldi.

Sotomayor her zaman adil ve tarafsız bir yargıç olmaya öncelik verdiğini söylüyor.

Sotomayor Yüksek Mahkeme’de yargıçlık yapan 3’ncü kadın ve Mahkeme’deki ilk Latin kökenli yargıç olacak.

Latin kökenli Amerikalılar bunun kendileri için çok önemli bir olay olduğunu ve kadın yargıçla gurur duyduklarını söylüyor.

Deneyimleri ve Latin kimliğinin kişiliğini geliştirdiğini doğrulayan Sotomayor kararlarını sadece hukuka dayandırdığını söylüyor.

Sotomayor’ı eleştirenler, azınlıklara karşı taraflı olduğunu ve siyasi görüşlerinin kararlarını etkileyeceğini savunuyor.

Birçok hukukçu, Sotomayor’ı reformcu bir yargıç olarak görmüyor ancak yerini alacağı David Souter gibi, yasaları uygulayan bir hukukçu olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG