Erişilebilirlik

Bush Döneminden Kalan Gizli Program CIA'nin Başını Derde Soktu


Demokrat Partili senatörler Bush yönetiminin terörle mücadele amaçlı bir programı gizlice yürütme yöntemi ve Kongre’yi bu konuda haberdar etmemesini eleştiriyor. Sekiz yıl uygulanan programın, eski Başkan yardımcısı Dick Cheney’in emriyle gizli tutulduğu öne sürülüyor.

Senato İstihbarat Komisyonu’nun Başkanı Dianne Feistein, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin bu programını ilk kez, örgüt başkanı Leon Panetta’dan geçen ay duyduklarını söyledi.

"Kongre’ye bu konuda haber verilmeliydi. Bu gibi hassas programlar yürürlüğe konmadan önce, Kongre’ye bilgi verilmesi gerekir. CIA Başkanı Panetta programı, bize iki hafta kadar önce açıkladı ve kendisinin de bunu yeni öğrendiğini söyledi. Panetta bu program hakkında bize kısaca izahat verdikten sonra, iptal ettiğini de bildirdi. Basının bildirdiği ve Panetta’nın da bize söylediği gibi, eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, bu programın Kongre’ye duyurulmaması için emir vermiş."

Gizli programın ayrıntıları ve yöntemleri henüz kamuoyuna açıklanmadı. Demokrat partili Senatör Dick Durbin bu konuda soruşturma yapılmasını istedi.

"Anayasamız her işin sorumlularının hesap vermesini öngörüyor. Hükümet bunun gibi programlar yapıp uygular ve bu konuda Kongre’yi de karanlıkta bırakamaz. Kongre liderlerinden bunun gibi büyük bir programın gizlenmesi, sadece yanlış değil, aynı zamanda yasalara da aykırıdır."

Cumhuriyetçi partili Kongre üyeleri ise CIA’nin terörizmle mücadele alanında böyle bir program hazırladığını, fakat uygulamaya koymadığını öne sürüyor. Arizona Senatörü John Kyl da bir televizyon programında şöyle konuştu:

"Başkan ve başkan yardımcısı ülkenin güvenliğinden nihai olarak sorumlu iki kişidir. Başkan yardımcısının, bununki gibi bir programa karışmış olması, hiç rastlanmamış bir olay değildir. Eğer bu program çok gizli ise ne olacak? Böyle bir gizli programın sorumlusu elbette başkan ve yardımcısıdır. Acele hüküm vermekten kaçınalım."

Bu arada Cumhuriyetçiler, Adalet Bakanı Eric Holder’in terör zanlılarını sorgulamada çok sert yöntemlerin kullanılmasıyla ilgili suç iddiasında bulunacağı haberine tepki gösteriyor. Senatör Judd Gregg soruşturmanın, Amerika’nın teröre karşı uyguladığı savaşta kullandığı yöntem ve taktiklerin açığa çıkmasına yol açarak, ülkeyi tehlikeye düşüreceğini iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG