Erişilebilirlik

ABD'de Yeşil Temizlik Hareketi


Birçok araştırma, temizlik malzemelerinin zehirli kimyasallar içerdiğine ve bunların sağlığımızı ve çevreyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çekiyor. Temizlik malzemelerinin içeriklerinin daha net bir biçimde açıklanması ve bu malzemelerin üretim aşamasında denetimin arttırılması için faaliyet gösteren bir çevreci örgüt, tüketicileri, kendi temizlik malzemelerini kendileri yapmaya çağırıyor.

Yeşil Temizlik Hareketi, Amerika’nın batı eyaletlerinden Montana’da, Women’s Voices for the Earth/Çevreci Kadınların Sesi adlı örgüt tarafından başlatıldı. Çevreciler, çevreye uygun temizlik malzemelerinin tanıtıldığı 4 bin 500 parti düzenledi. Hareket, 2007’de ev temizliğinde kullanılan malzemelerin zararlarına ilişkin bir rapor yayınladı. Lisa Woll örgütün başkanı:

"Raporda beş kimyasal maddeyi ve bunların astım, kısırlık ve doğuştan olan özürler üzerindeki etkilerini inceledik. Temizlik malzemelerinden zehirli maddeleri çıkarma çalışmalarımız böyle başladı."

Lisa Woll, temizlik ürünlerinin üzerindeki etiketlerin, kimyasal maddelerle ilgili yeterli bilgi içermediğini söylüyor:

"Bir markete gittiğinizde herkesin kullandığı temizlik malzemesi satın alırsınız. Ürünün üzerindeki etiket, hangi maddeleri içerdiğine dair bilgi vermez. Bu yüzden sizi kaygılandıracak bir kimyasal madde kullanıp kullanmadığınızı bilemezsiniz."

Yasalar, etiketlerde ürünlerin tam içeriğinin yazılmasını gerektirmiyor. Çevreci örgütler, tüketicilerden, temizlik maddelerinin tam içeriğini açıklamaları için üretici şirketlere baskı yapmalarını istiyor. Lisa Woll, birkaç şirketin, İnternet sitelerinde, ürünleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermeye başladığını söylüyor:

"SC Johnson şirketi, geçenlerde ürünlerinin kimyasal içeriğini yayınlayarak en kapsamlı açıklamayı yaptı. Bu bizim için bir zafer."

Çevre hareketine katılanlar, birbirlerine, evde kendi yaptıkları ürünleri gösteriyor.

Katılımcılar, kendi ürettikleri temizlik malzemelerini kullanarak çevreye ve kendi sağlıklarına zarar vermediklerini bilmenin huzurunu yaşıyor.

XS
SM
MD
LG