Erişilebilirlik

İsrail ve İran Arasında Söz Düellosu


Israil ve İran arasında süregelen restleşmelere bir yenisi daha eklendi. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’e konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı eğer bir nükleer saldırı düzenleyecek olursa ülkesinin İran’ı yok edeceğini kaydetti.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad ülkenin sol tandanslı gazetelerinden olan Haaretz’e verdiği demeçte Tahran’ı sert bir dille uyardı.

Bir süredir İran ve İsrail arasında devam eden Nükleer Silahlar hakkındaki restleşmeye bu demeçle bir yenisini ekleyen Arad Iran’ın İsrail’e nükleer silahlarla saldırması durumunda bunun büyük sonuçları olacağını kaydetti. İsrail’in İran’ın olası bir nükleer saldırısını bertaraf etmek için çok güçlü silahlara sahip olmak durumunda olduğunu da söyleyen Arad “Tahran yönetimi İsrail’e saldırma cesaretini gösterirse İran yok edilir” dedi.

Nükleer silahlara sahip bir İran’ı “İsrail'in kabusu” olarak niteleyen Uzi Arad İsrail’in büyük güçte silahları olmak zorunda şeklindeki ifadesiyle de İsrail ‘in nükleer silah sahibi olup olmadığı tartışmalarına da bazı çevrelerce açıklık getirmiş olarak yorumlandı. Sadece Arad değil İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’da son bir haftada yaptığı konuşmalarda sık sık İran’a mesaj göndermiş ve nükleer silaha sahip İran’ı sadece İsrail için değil tüm Batı medeniyeti için bir tehdit olarak nitelemişti.

“Dünyamızı tehdit eden en büyük tehlike dünyanın en kötü rejiminin dünyanın en güçlü silahına sahip olmasıdır. Barış ve güvenliğimiz için buna izin verilmemelidir” ifadesini kullanan İsrail Başbakanı göreve geldiğinden bu yana Tahran’ a yönelik yaptırımların yeterli olmaması halinde İsrail’in askeri yaptırım kullanacağı sinyallerini veriyor.

Öte yandan İran yönetimi nükleer programının barışçıl amaçlara hizmet etmek üzere geliştirildiğini ileri sürüyor. Ancak İran Devlet Başkanı Ahmedinecat’ın zaman zaman kullandığı ‘İsrail haritadan silinmeli” şeklindeki ifadesi Tel Aviv yönetimini bu nükleer programın başka şekillerde kullanılacağı yolunda inandırmış durumda.

Bu sebepten yola çıkan İsrail yönetimi eğer uluslarası ambargo sonuç vermezse İran’a askeri yaptırım uygulama konusunda tereddüt etmeyeceğini uluslarası arenada defalarca dile getirdiBu arada İtalya’da yapılan G8 toplantısında İran konusu gündeme geldi. İsrail ‘in Tahran’a olası bir askeri müdahalesinin büyük bir kaos yaratacağn ile süren Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy İran’a Eylül ayına kadar müzakerelerde olumlu adım atması için süre verilmesini önerdi. Tahran ise bu öneriyi reddederek nükleer çalışmalarında tek bir geri adım atmayacağını kaydederek müzakerelerdeki tavrını bir kere daha gözler önüne serdi.


XS
SM
MD
LG