Erişilebilirlik

9 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Başkan Obama’nın İtalya’dan sonra yapacağı Gana ziyaretini, Amerika’nın Afrika’ya yönelik bütüncül bir strateji geliştirmesi için bir fırsat olarak görüyor. Gazete, Obama’nın da Afrika kökenli olduğunu hatırlatıyor:

"Bill Clinton, Afrika’yı yeniden Amerikan dış politikasının gündemine sokmuştu. George Bush da, AIDS’le mücadeleye ağırlık vererek milyonlarca Afrikalı için umut ışığı oluşturdu. Ancak bunlar bir resmin içinde sadece noktaları oluşturuyor. Resmin tamamını ortaya çıkarmak ise Obama’ya düşüyor. Afrika yapbozunun en önemli iki parçası demokrasinin gelişmesi ve gıda güvenliğidir. Bununla birlikte güvenlik ve terörle mücadele gibi birçok konu da sırada bekliyor. Obama tüm bu parçaları bir araya getirerek yapbozu tamamlamalıdır."

Washington Post gıda kaynaklı salgın hastalıkları araştıran çalışma grubunun hazırladığı önerileri olumlu buluyor. Ancak gazete, İlaç ve Gıda Dairesi’nin yetkilerinin artırılması gerektiğini de vurguluyor:

"Gıda güvenliği konusunda yıllardır yaşanan çözümsüzlüğün ve yapılan hataların ardından hazırlanan bu öneriler gerekli önlemlerin alınacağı umudunu doğuruyor. Ancak gündeme gelen önerilerin bağlayıcı olmaması umutları azaltıyor. Geçen ay Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edilen bir tasarı, bu önerilerin hayata geçmesini sağlayacak bir nitelik taşıyor. Tasarıya göre, Sağlık Bakanlığı kurumlardan gıda güvenliği konusunda yazılı kurallar oluşturmalarını isteyebilecek, sağlığa uygun olmayan gıdaları piyasadan çekebilecek ve gıdaları üretim noktalarından itibaren izleyecek bir sistem oluşturabilecek. Kongre’nin yapması gereken tek şey, bu tasarıyı kabul etmektir."

New York Times Obama’dan seçim kampanyalarının finansmanı konusunda verdiği sözleri yerine getirmesini istiyor. Gazete, mevcut sistemin fiilen işlemez hale geldiğine dikkat çekiyor:

"Obama, Watergate skandalından sonra seçim kampanyalarına devlet tarafından verilen desteği sınırlı bulduğu için özel bağış toplayan ilk başkan adayı idi. Bu sayede, 84 milyon dolarlık devlet desteği sınırını kabul eden Cumhuriyetçi rakibi McCain’den milyonlarca dolar daha fazla bağış topladı. Seçim kampanyalarının finansman sistemi zaten ciddi sorunlar yaşıyordu. Bu sisteme bir darbe daha vuran Obama, şimdi sistemi düzeltmek göreviyle karşı karşıyadır. Obama, modern seçimlerin maliyetlerini karşılamakta yetersiz kalan devlet yardımının günün gerekleri doğrultusunda değiştirilmesi için Kongre’ye baskı yapmalıdır. Aksi takdirde tüm adaylar, özel bağış sahiplerinin daha cazip önerilerine boyun eğecektir."

Boston Globe Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yunanistan’dan kaçırılan Elgin Mermerleri konusunda Atina’ya destek veriyor. Gazete İngiliz Müzesi’nden mermerleri iade etmesini istiyor:

"Dünyanın tüm büyük müzeleri, başka ülkelerden kaçırılan sanat eserleriyle doludur. Elbette kültürün laik ibadethaneleri olan bu müzelerdeki bütün kaçırılmış eserleri orijinal ülkelerine geri verme şansı yoktur. Yine de, İngiliz Müzesi, Elgin Mermerleri olarak bilinen ve Atina’daki Akropolis’ten kaçırılan heykelleri iade ederek, Batı kültürünün kaynağı olan Yunanistan’a bir saygı gösterisinde bulunmalıdır. Bu çalınmış eserlerin yeni açılan Akropolis Müzesi’ne verilmesi sadece tarihi bir haksızlığın düzeltilmesine değil, aynı zamanda yağmalanan bir anıtın sanatsal bütünlüğünün sağlanmasına da yarayacaktır."

XS
SM
MD
LG