Erişilebilirlik

Doğu Türkistan'daki Olaylara Türkiye'de Tepki Artıyor


Çin’de, Doğu Türkistan olarak da bilinen Uygurlar’ın yaşadığı Şincan bölgesinde çıkan etnik çatışmalar tüm dünyada tepkiyle karşılanmaya devam ediyor. Türkiye’de de değişik sivil toplum örgütleri olayları protesto ederken, üst düzeyden de açıklamalar geldi.

Doğu Türkistan’daki olaylarla ilgili Türkiye’nin değişik bölgelerinde protesto gösterileri düzenlendi. Malatya, Iğdır, Mersin, Kayseri ve Manisa’da gösteriler düzenlenirken, siyasi partiler olayları kınayan mesajlar yayımladılar. Yine yurdun birçok yerinde Doğu Türkistan'da öldürülen Türkler için gıyabi cenaze namazlar kılındı. Ankara’da da çeşitli sivil toplum örgütleri Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktılar.

Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği de şiddet olaylarını kınadı.

MÜSİAD’ın yaptığı yazılı açıklamada "Geçen hafta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün başkanlığında kalabalık bir iş adamı heyetiyle gerçekleştirilen Çin Gezisinin hemen sonrası Uygur Türklerinin yoğun olarak bulunduğu Urumçi’de bu olayların yaşanması ayrıca manidar ve düşündürücüdür. Umudumuz çatışmaların bir an önce durması ve sükunetin sağlanması için hükümetimizin ve uluslararası kuruluşların devreye girerek aktif rol almasıdır” denildi.

Konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise ''Beklentimiz, vahşet boyutlarına ulaşan bu olayların acele olarak, ivedi olarak son bulması, sağ duyunun hakim olması, sorumluların hesap vermesi ve gereken tedbirlerin, evrensel insan hakları çerçevesinde bir an önce alınmasıdır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları olan Uygur Türklerini, iyi ilişkiler içinde olunan Çin'le arada dostluk ve işbirliği köprüsü olarak kabul ettiklerini de belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’dan da yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada “meydana gelen olaylar ülkemizde ve kamuoyumuzda derin bir üzüntü ve endişe yaratmıştır. Olayların hala tam olarak yatışmamış olduğu ve etnik gruplar arasındaki gerginliğin sürdüğü şeklinde duyumlar alınmakta, bu durum endişemizi artırmaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca Ankara’daki Çin Büyükelçiliği maslahatgüzarı da Bakanlığa davet edilerek olaylar hakkında açıklama istendiği ve Türkiye’nin bu olaylara sebebiyet verenlerin en kısa zamanda tespit edilerek adalet önüne çıkarılmasına ilişkin beklentilerini açık bir şekilde dile getirdiği vurgulandı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir araya geldi. "Gündemin en önemli maddesi ise birkaç gündür Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan gelişmeler. Gelişmeleri kaygı ve üzüntüyle takip ediyoruz" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin bu konuda uluslararası toplum, Çin hükümeti ve uluslararası örgütler nezdinde her şeyi yapmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Davutoğlu,ayrıca "Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde durumun sakinleşmesi ve Uygur Türklerinin hak ettikleri güvenliğe kavuşmaları için yoğun bir diplomatik temas trafiği yaşadık ve bu temasları devam ettireceğiz" diye konuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin bu konuda açıklamaları olduğunu ve Türkiye'nin BM İnsan Hakları mekanizmaları ile temas halinde olacağını bildiren Davutoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ile Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG