Erişilebilirlik

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Amerika ile Rusya’nın stratejik nükleer silahları azaltma konusunda anlaşmasını önemli bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete, Rusya-Amerika ilişkilerinin geleceğine dair şu önerilerde bulunuyor:

“Obama, Rusya’nın kaygılarından dolayı değil, İran’ın füzelerine karşı bir işe yaramayacağından dolayı Orta Avrupa’ya füze savunma sistemini yerleştirmekten vazgeçmelidir. Ancak Obama, bunun karşılığında Rusya’dan İran’ın nükleer programını durdurması için işbirliği yapmasını talep edebilir. Böyle bir pazarlık, Amerika’nın çıkarlarına hiçbir şekilde zarar getirmez. Benzer bir pazarlık Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda da yapılabilir. Zaten Avrupalı müttefiklerin birçoğu bu iki ülkenin kısa vadede NATO’ya girmesine karşı çıkıyor. NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesinin durması karşılığında Rusya’dan enerji güvenliği ve Afganistan konularında işbirliği yapması ve insan haklarına daha fazla saygı göstermesi istenebilir."

New York Times gazetesi, sağlık reformu tartışmalarına değiniyor. Gazete, reform çabalarının sigortasız kişilere verilecek sağlık hizmetlerinin finansmanı konusunda tıkandığı görüşünde:

“Sağlık sisteminde yapılacak reformun finansmanı için ya tasarrufa gidilmesi ya da gelirlerin artırılması gerekiyor. Bizim tercihimiz bir yandan mevcut verimsiz sistem içinde gerekli tasarrufların yapılması ancak bir yandan da gelirin artırılmasıdır. Bütün Amerikan vatandaşlarının yararlanacağı böylesine kapsamlı bir reform için muhtemelen hali vakti yerinde olan vatandaşlardan daha fazla kaynak sağlanmalıdır. Yapılacak bütün tasarruflara rağmen yeni vergi ve harçlar konması kaçınılmazdır. Amerika, zor bir tercihle kaşı karşıyadır. Ya önümüzdeki on yıl içinde kapsamlı bir sağlık reformu gerçekleştireceğiz. Ya da, milyonlarca insan daha sağlık sigortasını kaybedecek ve sigorta primleri daha da artacak."

Washington Post, İran, Çin ve Burma gibi baskıcı yönetimlere sahip ülkelerde internetin sansürlenmesi çabalarının arttığını kaydediyor. Gazete, Senato’dan sansüre karşı yürütülen çabalara desteklenmesini istiyor:

“Küçük bir sivil toplum örgütü olan Küresel Internet Özgürlüğü Konsorsiyumu günde bir milyon kişinin sansürcülere yakalanmadan özgürce internete girmesine olanak sağlıyor. Ancak artan talep nedeniyle verdikleri hizmet yetersiz kalıyor. Bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı Senato Tahsisatlar Komitesi’nde bekliyor. Eğer gereken kaynağa Senato onay verirse günde 100 milyon bireysel kullanıcı internetten sansürsüz olarak yararlanabilecek. Amerika’nın internete özgür erişim için harcayacağı her bir dolara karşı, baskıcı yönetimlerin yeni güvenlik duvarları oluşturmak için binlerce dolar harcaması gerekecek. Ancak oluşturulan her güvenlik duvarı, en ufak çatlakla birlikte yerle bir oluyor. Bunu sağlayacak teknolojiye sahibiz.”

USA Today, Robert Mcnamara’nın ölümü dolayısıyla Vietnam Savaşı’ndaki hataları hatırlatıyor. Gazete, savaşın mimarı olarak bilinen McNamara’nın hatalarından yeterince ders alınmadığını ileri sürüyor:

“10 yıl süren Vietnam savaşı yenilgiyle sonuçlandı. Ancak Vietnam Savaşı’ndan çıkarılan dersler sekiz yıl içinde unutuldu. Reagan 1983’te imkânsız bir görev için Lübnan’a deniz piyadelerini gönderdi. 241’i bir terör saldırısında ölünce diğerleri geri çekildi. Sonra Irak savaşı başladı. McNamara bu işgalin bir hata olduğunu düşünüyordu ve eğer Dick Cheney ile Donald Rumsfeld yeterince akıllı olsaydı ya savaş hiç başlamazdı ya da çok daha iyi yürütülürdü. McNamara, hep Vietnam Savaşı’yla birlikte anılacak. Ancak asıl mesele onun suçlu olup olmadığı değil, gereken derslerin çıkarılıp çıkarılmadığıdır.”

XS
SM
MD
LG