Erişilebilirlik

6 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


USA Today Alaska valiliğinden ayrılma kararı alan Sarah Palin’in istifa gerekçelerini inandırıcı bulmuyor. Gazete, Palin’i kendisine oy veren seçmenleri yüz üstü bırakmakla suçluyor.

"Palin’in ulusal düzeyde siyasete soyunup Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı olmasının üzerinden daha bir yıl bile geçmedi. Bu adaylık Palin gibi tecrübesiz birini zor bir konuma soktu. Onu bir yandan iç ve dış sorunların karmaşası içinde yolunu bulmaya çalışırken, bir yandan da gözlerinden ateş püsküren öfkeli haliyle gördük. Elbette böyle bir sürecin ardından kaçınılmaz olarak parodilere konu olması onun için zor olmuş olmalı. Dolayısıyla istifa kararını, Palin’in ulusal politika sahnesinden çekilme olarak algılamak gerekir. Eğer Palin ileride daha büyük görevlere aday olursa, inandırıcı olması kolay olmayacaktır. Seçmenler, zor anlarda görevden kaçanlara güvenmezler."

New York Times gözaltına alınan göçmenlerin nezarethane koşullarının hala düzelmemiş olmasını eleştiriyor. Gazete, İçişleri Bakanlığının bu konuda verilen dilekçeyi bile cevaplamadığını hatırlatıyor.

"İçişleri Bakanı Janet Napolitano, Bush döneminden kalan nezarethane sisteminin ve diğer sorunların çözüleceğini açıklamıştı. Ancak hiçbir ciddi değişiklik yapılmadı ve nezarethanelerdeki kötü muamele olaylarına son vermek, yapabildikleri ölçüde federal yargıçlara kaldı. Göçmen hakları savunucuları, ülkedeki kaba ve ihtiyacı karşılamayan göçmenlik sisteminin düzeltileceği umuduyla Obama’nın başkan seçilmesini sevinçle karşılamıştı. Obama’nın Haziran ayında yaptığı konuşmada göçmenlik sorununun belki bu yıl içinde tamamen çözüleceğini söylemesi coşku yaratmıştı. Ancak hala göçmenlerin çektikleri acılar sürüyor. Ve eğer Obama yönetimi bu çürümüş nezarethane sistemini düzeltmezse, göçmenlik reformu konusundaki sözleri de inandırıcı olmayacaktır."

Washington Post Guam’da yapılacak Amerikan üssünün inşasında çalışacak işçilerin en az % 70’inin Amerikalı olması koşuluna karşı çıkıyor. Gazete, bunun maliyeti iki kat artıracağını vurguluyor.

"Savunma Bakanlığı bütçesinde yapılan değişiklikle, Guam’daki üssün inşasında çalışacak Amerikan vatandaşları, Guam’daki işçilerden iki ila üç kat fazla ücret alacak. Eğer amaç Amerikan vatandaşlarının istihdamını sağlamaksa, bunun için yapay bir ücret düzeyi belirlemek gerekmiyor. İlle de Guam’da yabancı işçilerin çalışması gerekiyorsa, bunların ücretleri piyasa koşulları tarafından belirlenmeli. Böyle gereksiz düzenlemelerle vergi mükelleflerine yeni yükler getirmenin bir anlamı yok. Elbette Amerikan vatandaşlarının istihdamını sağlamaya yönelik her çaba takdirle karşılanmalıdır. Ancak Guam’daki üs konusunda yapılan düzenleme, çok büyük bir maliyet getiriyor."

Los Angeles Times Boston Üniversitesi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Andrew Bacevich’in terörle mücadele konusundaki görüşlerine yer veriyor. Bacevich, Obama yönetimini stratejik açıdan kör olmakla suçluyor.

"Obama, Amerika’nın asıl muharip gücünü Irak’tan Afganistan’a kaydırmaya çalışıyor. Obama’nın komutanları, isyancılara karşı mücadeleyi Amerika’nın yeni savaş yapma biçimi olarak tanımlıyor. Ancak en önemli soru, bırakın cevaplandırılmayı henüz sorulmuş bile değil. Böylesine uzun bir savaşı sürdürmenin siyasi ve stratejik bir anlamı var mı? Dokuzuncu yılına giren bu savaşın dışında bir seçenek yok mu? Obama, hala savaş stratejisini yönetecek bir isim atamadı. Obama ya böyle bir atama yapmalıdır ya da bu görevi kendisi üstlenmelidir."


XS
SM
MD
LG