Erişilebilirlik

Kötü Ekonomi Obama'nın Popülaritesini Düşürmüyor


Amerika’da işsizlik, son 26 yılın en yüksek oranı olan yüzde 9 buçuğa yükseldi. Kısa vadede bu, Başkan Barack Obama ve ekonomi politikaları için siyasi anlamda bir gerileme anlamına geliyor. Bununla birlikte son kamuoyu yoklamaları, Başkan Obama’ya verilen desteğin kötü ekonomiye rağmen, iyi olduğunu gösteriyor.

Beyaz Saray’da son işsizlik raporunu açıklayan Başkan Obama, ekonomi düzelmeye başlayıncaya kadar Amerikalılar’dan sabırlı olmalarını istedi:

Obama, “Beyaz Saray’ın kapısından girdiğim anda da söylemiştim: Bu rezaletin içine düşmemiz yıllar aldı, birkaç ayda çıkmamız da beklenmemelidir,” diye konuştu.

Bu kötü habere rağmen Obama’yı rahatlatacak tek şey son kamuoyu yoklamaları olabilir. Connecticut eyaletindeki Quinnipaic Üniversitesi’nin hazırladığı son kamuoyu yoklamasına göre, Obama’ya verilen halk desteği, kötü ekonomiye rağmen iyi durumda:

Kamuoyu yoklamasını yöneten Peter Brown, Obama’nın icraatıyla ilgili kamuoyu desteğinin yüzde 57 olduğunu söylemekle birlikte, oranın göreve geldiğinden beri, az da olsa bir düşüş kaydettiğine dikkati çekiyor.

Diğer kamuoyu yoklamalarında Obama’ya verilen destek yüzde 56 ya da 65 arasında değişiyor. Başkan’a karşı olumsuz oy oranlarıysa yüzde 31 ile 37 arasında…

Peter Brown, Obama’ya verilen olumsuz oylara kötü ekonominin etkisi olduğunu belirtiyor. Quinnipiac Üniversitesi’nin Haziran başında yaptığı son kamuoyu yoklamasından bu yana Obama’ya verilen destek yüzde 8 ila 10 arasında düşüş kaydetmiş. Ama Brown’a göre bu düşüş normal.

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti, Obama’ya kamuoyu desteğinde görülen düşüş ve bunun yanı sıra artan iç borç ve bütçe açığından prim yapmaya çalışıyor. Cumhuriyetçi Parti lideri Michael Steele, son işsizlik rakamlarının Obama’nın ekonomi planının işe yaramadığını gösterdiğini savundu. Bu konuda Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililerin Lideri John Boehner da fırsatı kaçırmadı:

Boehner, “Hepimiz neredeyse bir trilyon dolarlık canlandırma planını hatırlıyoruz. Demokratlar bize iş vaat etti, ama bu plan bize harcamalardan başka bir şey sunmadı,” diye konuştu. Cumhuriyetçilerin savunduğu bir diğer konu da, Obama yönetiminin son yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı sorumluluğu üzerine alması ve eski Bush yönetimini sorumlu tutmaktan vazgeçmesi.

Ama kamuoyu yoklamalarına katılanlar Cumhuriyetçilerle aynı görüşte değil. Araştırmacı Peter Brown’a göre, halk kötü ekonomiden eski Bush yönetimini sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG