Erişilebilirlik

2 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


USA Today İran'daki gösterileri, 20 yıl önce Çin'de yaşanan Tiananmen olaylarıyla kıyaslıyor. Çin'de muhalefetin baskı ve şiddetle ezildiğini belirten gazete, İran konusunda şunları yazıyor:

"İran, 1989'daki Çin'e kıyasla daha eğitimli bir nüfusa sahip. İranlılar, teknoloji sayesinde bilgiye daha kolay ulaşabiliyor. İran ile Çin arasındaki en önemli fark ise ekonomik… Çin hükümeti Tiananmen olayları sonrasında, ekonomide hızlı bir büyüme sağladı. Halkın rejime tepkisini yumuşatmak için daha iyi yaşam standartları sunmaya çalıştı. İranlı liderlerin ise ne böyle bir niyeti var, ne de böyle bir yeteneği… İran'da sertlik yanlıları şimdilik galip gelmiş olabilir, ama otoriteleri ciddi bir darbe aldı. Teokratik yönetimden çok askeri diktatörlüğe benzeyen bu rejim, er geç devrilecektir. Yaptırımlar, bu süreci hızlandıracaktır. Ancak öyle görünüyor ki, rejim devrilmeden önce nükleer program konusunda bir çatışma yaşanacak."

Boston Globe başkan Obama'nın dört yıl aradan sonra Suriye'ye büyükelçi gönderme kararını destekliyor:

"Suriye ile yakınlaşma çabası, Obama'nın Ortadoğu'da attığı zekice adımlardan biri. Esad, İsrail işgali altındaki Golan tepelerini geri alma ve Batı'yla ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme karşılığında, İran'la kurduğu ittifaktan vazgeçerse, Ortadoğu satrancında dengeler değişebilir. Bölgedeki bazı trajik gelişmeler, Obama'nın stratejik vizyonunun hayata geçmesine engel olabilir. Ancak Obama'nın barış için Amerika'nın diplomatik yumuşak gücünü devreye sokma çabası, Kongrenin ve kamuoyunun desteğini hak ediyor."

Christian Science Monitor Obama'nın Moskova ziyareti öncesinde, Amerika ile Rusya arasındaki ilişkileri bekleyen tehlikeleri öne çıkartıyor. Gazete, Rusya'nın Gürcistan'ı işgalini buna örnek gösteriyor:

"Jeopolitiğin acı gerçeği, şu hesapla karşımıza çıkıyor: Batı açısından, terörizm, Afganistan, nükleer silahsızlanma, İran, Kuzey Kore, iklim değişikliği ve küresel ekonomi gibi konularda Rusya, Gürcistan'a kıyasla çok daha büyük önem taşıyor. Ancak, Rusya'nın Gürcistan'a karşı izlediği politika, Batı için, Moskova ile daha sıcak ilişkiler kurmanın sanılandan yüksek bir bedeli olacağını gösteriyor. Elbette Rusya ve Amerika gibi iki büyük askeri güç birbiriyle çatışmak yerine uzlaşmayı tercih etmelidir. Ancak taraflardan biri ilişkinin yeniden düzenlenmesini isterken diğerinin hala güç gösterisinde ısrar etmesi, çok dikkatli olunmasını gerektiriyor"

Los Angeles Times ise Kuzey Kore'nin nükleer programının durdurulmasında Çin'e büyük sorumluluk düştüğünü vurguluyor. Gazete, Obama yönetiminden Çin'le işbirliğine ağırlık vermesini istiyor:

"Kuzey Kore'nin en büyük müttefiki ve ticaret ortağı olan Çin, bu ülkenin nükleer programının durmasını istiyor. Ancak, Kuzey Kore'de rejimin yıkılması durumunda bütün bölgeyi etkileyecek bir ekonomik kriz yaşanmasından da endişe ediyor. Pekin'in ticari ilişkileri kesme konusunda inandırıcı bir tehditte bulunması Pyongyang'ı nükleer programından vazgeçirebilir. Obama, İran örneğinde olduğu gibi Kuzey Kore'de de amacının rejim değişikliği değil, nükleer silahsızlanma olduğunu açıklamalıdır"

XS
SM
MD
LG