Erişilebilirlik

Fransa'da Türk Rüzgarları Esiyor


Fransa'da 9 ay sürecek Türkiye Mevsimi etkinlikleri dün Paris’te iki ülkenin kültür bakanlarının katılımıyla resmen başladı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Fransız meslektaşı Frederic Mitterand ile ortak basın toplantısı düzenleyerek sezonun iki ülke halkının birbirini dah da yakınlaştımasına katkıda bulunmasını umut ettiklerini dile getirdiler. Etkinlikler 4 Temmuz günü Eyfel Kulesi’nin önünde Mercan Dede ve Anadolu Ateşi konseri ile başlayacak.

Yaklaşık 3 yıldır planlanan ve 1 Temmuz - 31 Mart tarihlerinde yapılacak ‘Fransa’da Türkiye Sezonu’ dün resmen başladı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Fransız meslektaşı Frederic Mitterand’ın ortak basın toplantısıyla açıkladıkları sezon 9 ay sürecek ve bu süre boyunca başkent Paris ve diğer kentlerde 400 etkinlik düzenlenecek. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye sezonunun Fransa’da Türkiye hakkındaki önyargıları kaldırmasını umut ettiklerini söyledi.

Bir hafta önce göreve gelen ve Türkiye’yi yakından tanıyan bir kültür adamı olan Fransız Bakan Frederic Mitterand da, büyük emeklerle hazırlanılan sezonun iki ülkeyi birbirine yakınlaştıracağını kaydetti.

Bakan Mitterand '9 ay önyargıları bitirmeye yetecek mi ?' sorusuna hayli esprili bir yanıt verdi.

Mitterand, '9 ay güzel bir çocuğun doğması için yeterli bir süre' diyerek sezonun iki ülke arasında daha güçlü bir ilişki doğmasına yardımcı olacağını belirtti. Ertuğrul Günay da 'Önümüzdeki dönem yeni aşklara açık bir dönem olacak' diyerek bu esprili yanıta katıldı.

İki bakanın iyi niyet dilekleriyle açtığı sezon boyunca resim, müzik, fotoğraf, dans, sinema, tiyatro, edebiyat, ekonomi, mimari ve agstronomi alanlarında toplam 400 etkinlik gerçekleştirilecek. Paris’in yanısıra Nantes, Strasbourg, Lille, Montpellier ve Marsilya gibi buyuk kentlerde de gösteriler tekraredecek. Açılış 4 Temmuz’da Mercan Dede konseri ve Mustafa Erdoğan’ın Anadolu Ateşi gösterisiyle başlayacak. Mercan Dede ve Anadolu Ateşi gösterisi Eyfel Kulesi’nin tam karşısında Trocadero’da meydanında yapılacak. Grand Palais’de Muhteşem Süleyman Sergisi, Louvre’da Padişah kaftanları koleksiyonu sergilenecek.

Paris Film Festivali’nde Türkiye onur konuğu olacak. 40’a yakın film, 20’ye yakın davetli bulunacak. Fransa’da çok iyi tanınan Türk sinemasının yüz akı Nuri Bilge Ceylan bu festivalin onur konuğu olacak.

Türkiye Nantes Belediyesi’nin 14 Temmuz Milli Kurtuluş Günü kutlamalarının özel davetlisi olacak. Aynı gün Louvre Müzesi’nin bahçesinde Cafe Turc etkinliği yapılacak ve hergün milyonlarca turistin ziyaret ettiği bahçede Türk kahvesi kurulacak ve Türk usulü servis ortamında Türk tadlarından örnekler ziyaretçilere tattırılacak.

Türkiye sezonunun en büyük sürprizi ise 8-29 Ekim tarihleri arasında Eyfel Kulesi’nin Türkiye’nin kırmızı beyaz renklerine ışıklandırılması olacak. Cumhuriyet Bayramı Eyfel Kulesi’nin kırmızı beyaz renkleriyle beraber Paris’te de kutlanacak.

XS
SM
MD
LG