Erişilebilirlik

Merkel'in Obama'ya Isınamadığı İddia Ediliyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Barack Obama’nın başkan seçilmesinden bu yana Washington'a ilk resmi ziyaretini geride kalan haftanın son günlerinde yaptı.

Angela Merkel ile Barack Obama bu yıl içinde üçüncü kez bir araya geldi. İlki Mayıs ayında Strasbourg'daki NATO Zirvesinde gerçekleşen görüşmenin ardından, Obama'nın Ortadoğu gezisi dönüşü yaptığı kısa Almanya ziyaretinde bir araya gelen liderler, Merkel’in kısa bir süre içinde Beyaz Saray’a resmi ziyaret yapmasını da kararlaştırmışlardı. Merkel ile Obama arasındaki ilişki, Almanya’da uzun bir süredir tartışmalara ve değişik yorumlara neden oluyor. Barack Obama, adaylığını açıkladığından bu yana Almanya’da en çok beğenilen ve sevilen siyasetçiler listesinde başta yer alırken, Merkel’in Obama’ya ısınmakta zorluk çektiği ve uluslararası konularda görüş ayrılıkları olduğu iddia ediliyor. Merkel’in geçen Perşembe ve Cuma günkü ABD temaslarında, özellikle de Obama ile ikili görüşmelerde, var olduğunu öne sürülen gerilimin aşılıp aşılamayacağı Berlin’deki siyasi çevreler tarafından merakla beklenen bir soruydu. Beyaz Saray’daki karşılama töreni, ardından yapılan görüşme ve basın toplantısı ve Obama’nın Merkel’in bilgeliğini överek, Alman Başbakanını ‘arkadaşım’ olarak tanımlaması Alman basınında olumlu yankı buldu, zirve ‘sıcaklaşma ve yakınlaşma’ olarak yorumladı. Obama’nın Almanya ile ilgili övücü sözlerine de yer verilirken, bu sıcak atmosfere rağmen esas sorunların aşılamadığı iddia edildi. Sorunun iki liderin kişisel tavırlarından değil, ABD ile Almanya arasında bir çok konuda yaşanan ve bu zirvede de tatmin edici cevap bulamayan problemlerden kaynaklandığı belirtildi. Bunların başında ise, Başbakan Merkel’in Alman gazetecilere gezi sonrası yaptığı açıklamadaki gibi, finans krizine karşı alınan önlemler ve Berlin’in Amerikan yönetiminin, krizi devletin bütçe borçlanması üzerinden piyasayı canlandırma politikasına olan itirazı geliyor. Sosyal Demokrat Parti SPD Göçmen Çalışma Grubu sözcüsü Susam Dündar-Işık, uluslararası sorunlara yaklaşımın iki liderin arasındaki yakınlaşmaya engel oluşturmaya devam ettiğini savunuyor.

Bir başka sorun ise İran konusunda iki ülkenin değişik tutumları. Almanya, İran'ın en önemli ticari ortaklarından biri. Ülkeye son yıllarda büyük yatırım yapan ve ortak projelere imza atan Almanya, İran'ın nükleer enerji alanındaki faaliyetlerine Washington kadar sert tepki vermiyor. Yaptırımları reddeden Merkel, Tahran’la diyalog taraftarı. Anlaşılan, Başbakan Merkel ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki ilişki bu son ziyarete rağmen, Almanya’nın önde gelen haber magazini Der Spiegel’in tanımlamasıyla ‘farklılıklar ve mesafe’ yüklü bir şekilde yoluna devam edecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG