Erişilebilirlik

'Kuş Türlerinin İncelenmesi Uçak Kazalarını Azaltabilir'


Fransız Hava Yolları’na ait bir uçağın Atlas Okyanusu’na düşme sebebi araştırılırken Amerika’da uzmanlar, Ocak ayında kuş sürüsüne çarpan US Airways’e ait yolcu uçağının başına gelenleri inceliyor. Uçak, New York’tan havalandıktan kısa süre sonra bir kaz sürüsüyle çarpışmıştı. Deneyimli pilotun becerisi sayesinde uçak Hudson Nehri’ne acil iniş yapmış ve uçakta bulunan 155 kişi kurtulmuştu. Washington’daki Smithsonian Enstitüsü’nden bilim adamları, New York’ta meydana gelen kazanın sorumlusu olan kuşları inceledi. Elde edilen bulgular, benzer kazaların önlenmesini sağlayabilir.

US Airways’e ait uçağın motorlarından alınan kuş tüyü örneklerini inceleyen uzmanlar, kazaya neden olan kuş türünün Kanada’dan gelen göçmen kazlar olduğunu açıkladı.

Amerika’da her yıl binlerce uçak, kuş sürüleriyle çarpışıyor. Bu kazalarda hem yolcuların hayatı tehlikeye giriyor, hem de havayolu şirketleri milyarlarca dolar zarar ediyor.

Smithsonian Laboratuvarı’nda çalışan kuş bilimcisi Carla Dove’un görevi, uçak motorlarının içine giren kuş türlerini tanımlamak.

Dove: “Kuş türleriyle ilgili bilgileri uçak mühendislerine iletiyoruz, onlar da kuşların ağırlığını hesaplıyor. Bu şekilde yeni bir uçak motoru tasarlarken, motorların içine çekilen kuşların ağırlığını da hesaba katıyorlar” diyor.

Carla Dove, Kanada kazlarının ağırlığının ortalama 3 buçuk kilo olduğunu, uçak motorlarınınsa, bu boyuttaki bir kuşun ancak yarısına dayanabilecek şekilde tasarlandığını söylüyor.

Dove, uçak kokpit camlarının kuş çarpmalarına dayanıklı hale getirildiğini ve çok pahalı olmasına rağmen, motorların da yeniden tasarlanması gerekebileceğini söylüyor.

Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı Ulusal Hayvanat Bahçesi Göçmen Kuş Merkezi’nden Peter Marra, kazların göçmen olup olmadığını belirlemek için kuş tüylerini inceleyen bir başka uzman.

Marra, Ocak ayındaki aşırı soğukların getirdiği kar yağışının New York bölgesini etkilediğini ve havadaki ani soğumanın, kuşları göçe zorlamış olabileceğini söylüyor.
Marra: “Kanada kazları, adeta uçan inekler gibidir. Bu kuşlar, beslenebilmek için açık çayırlık alanlara giderler. Bu alanlar karla kaplanınca da göç etmek zorunda kalırlar” diye konuşuyor.

Marra, uçakların kuş sürüleriyle çarpışmasını engellemek için daha iyi geliştirilmiş radar sistemleri kullanılması ve milyarlarca kuşun göç yollarının izlenmesi gerektiğini söylüyor:
“Uçaklara çarpan kuşların tüylerinden elde edilen veriler, uçakların kara kutularında kazalarla ilgili önemli bilgilere ulaşmaya benziyor. Bu bilgiler, uçakların kuş sürüleriyle çarpışması olasılığını en aza indirmeye yarayabilir.”

Her yıl binlerce uçağın kuş sürüleriyle çarpışmasına rağmen Federal Havacılık Dairesi, havayolu şirketlerinin her olayı bildirmesini zorunlu kılmıyor.

XS
SM
MD
LG