Erişilebilirlik

Lösemi Kök Hücre Nakli ile Yenilebilir mi?


Araştırmacılar lösemi hastalarına kök hücre nakli yapılmasının bu hastalıktan ölüm oranını ciddi ölçüde azalttığını söylüyor. Hatta kök hücrelerin yeni bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, kan ve omuriliğe yayılan ve hasta daha tedavi göremeden birkaç ay içinde ölümüne yol açabilen bir hastalık. Kemoterapi hastalığı sadece bir süre yavaşlatıyor.

Doktor John Koreth, kemoterapinin her kanser türüne iyi gelmediğini söylüyor. Bazı hastalarda kanser geri gelebiliyor.

Koreth’e göre basit bir kromozom testi hastada löseminin geri gelme olasılığı olup olmadığını gösterebiliyor.

Testte, hastalığın tekrarlama riski düşük çıkıyorsa o zaman kemoterapi tek başına etkili olabiliyor. Riskin daha yüksek çıktığı hastalarda kemoterapinin yanı sıra bir donörden kök hücre nakli yapılması gerekiyor. Ancak riskin yüzde 50 olduğu hastaların nasıl tedavi edilmesi gerektiği konusunda bir görüşbirliği oluşmuş değil.

Doktor Koreth, “Bu hastaların tedavisi için uzmanlar da ne yapmaları gerektiğini bilmiyor” diyor.

Doktor Koreth ve diğer araştırmacılar 10’dan fazla araştırmanın sonuçlarını inceledi. Uyumlu bir donörden alınan sağlıklı hücrelerin yüzde 50 risk görülen hastalarda hayatta kalma oranını yükselttiği ortaya çıktı.

Amerikan Tıp Derneği Dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, hücre nakliyle ilgili riskler de var. Hastanın bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyonlara ve öteki yan etkilere karşı korunması gerekiyor. Ancak Doktor Koreth’e göre tedavinin yararları risklerini aşıyor.



XS
SM
MD
LG