Erişilebilirlik

Sarkozy 'Türk Dostu'nu Neden AB İşleri Bakanı Yaptı?


Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa’dan sorumlu devlet bakanlığına bir Türk dostu olarak bilinen Pierre Lellouche’u atadı. Sarkozy’nin, “Türkiye’nin reddedilmesinin bir çılgınlık olacağını” söyleyen Lellouche’u ataması, Ankara ve Paris’te olumlu bir jest olarak algılandı. Peki neden Sarkozy böyle bir dönemde Türkiye’ye yakın bir ismi Avrupa işlerinin başına getirdi?

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy “Türkiye’ye hayır” politikasını son Avrupa Parlamentosu seçimi kampanyasının ana temalarından birisi olarak kullanmıştı. Ancak Fransa’daki Türkiye tartışması seçimlerin ardından adeta bıçak gibi kesildi. Üstelik tartışmayı başlatan ve Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı, kabine değişikliği yaparak Avrupa’dan sorumlu devlet bakanlığına Türkiye’ye son derece yakın bir ismi, Pierre Lellouche’u getirdi. Sarkozy’nin bu tercihi, bugüne kadar söyledikleriyle tamamıyla ters düşüyor. Fransız medyası tarafından bir dönem ‘Türkiye’nin avukatı’ diye tanıtılan Lellouche, devir teslim töreninde ‘hükümetin politikalarını izleyeceğini’ söylese de bu atama, hem Türkiye’de hem de Fransa’da yeni bir döneme girileceği görüşünü güçlendirdi.

Peki Sarkozy neden bu atamayı yaptı? Öncelikle Fransa, kriz ortamında diğer Avrupa Birliği üyeleri ve Beyaz Saray ile arasının açılmasını istemiyor. İkinci önemli neden açılışı yarın yapılacak Fransa’da Türkiye Sezonu’nun kazasız belasız atlatılması çabası.

Öte yandan Türkiye ekonomik krizin tartışıldığı G-20 toplantılarına katılıyor, NATO’da etkin üye, Ortadoğu’da arabulucu rolü üstleniyor. Avrupa’nın yeni doğalgaz projesi Nabucco’nun yolu da Türkiye’den geçiyor. Ermenistan-Azerbaycan ilişkisi, Suriye-İsrail görüşmeleri, İran ve Afganistan gibi dünyayı meşgul eden sorunlarda kilit noktada yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin stratejik önemi giderek artıyor. Pierre Lellouche ise Fransa’nın önümüzdeki dönemde çalışacağı Avrupa savunması, NATO ile ilişkiler, Afganistan ve Türkiye konularında uzman. Daha önce Sarkozy’nin Türkiye ve Afganistan özel temsilciliğini yaptı. Üstelik Washington’a da çok yakın bir isim.

Haftalık Nouvelobservateur dergisinin Diplomasi Sorumlusu Vincent Jauvert, “Fransa için büyük önem taşıyan, İsrail-Suriye ilişkileri, İran, Afganistan gibi diplomatik konularda Sarkozy’nin Ankara’ya ihtiyacı olacağını” yazdı. Jauvert derginin internet sayfasında “Türkiye’nin avukatı Avrupa’dan sorumlu bakan” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Sarkozy’nin Türkiye ile ilişkileri sakinleştirmek için önemli bir jest yaptığını savunuyor. Bunun Türkiye ile yeni başlıklar açılmasına da yardım edebileceğinin altını çiziyor.

Babacan ve Bağış Umutlu

Yeni atama Türkiye tarafından da olumlu karşılanıyor. Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel’de gazetecilerle yaptığı kahvaltılı basın toplantısında Lellouche’un atanmasının önemli bir adım olduğunu, kabinedeki diğer bakanları da Türkiye’nin önemine ikna edeceğine inandığını dile getirdi. Lellouche ile yakın arkadaş olduklarını dile getiren Bağış, Sarkozy’nin bu atamayı olumlu gelişmeler adına yaptığına işaret etti. Egemen Bağış’tan önce bu görevi yıllarca yürüten Devlet Bakanı Ali Babacan ise Paris’te konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. Babacan, Lellouche’un Türkiye’yi çok iyi tanıyan bir parlamenter olduğunu belirtiyor. Türkiye’ye son derece yakın bir isim, hatta geçen yaz tatilini Türkiye’de geçirmiş. Yeni Fransız bakan ile defalarca bir araya gelen Babacan da Lellouch’un görevlendirilmesinden umutlu.

Görünen o ki Türkiye ile Avupa Birliği ilişkileri İsveç dönem başkalığında Fransa engeline takılmayacak. En azından bir dahaki seçimlere kadar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG