Erişilebilirlik

'Mültecileri Korumak İçin Daha Fazla Yardım Gerek'


Birleşmiş Milletler, 115 ülkede 42 milyon mülteci yaşadığını tahmin ediyor. Mültecilerin çogu, kadın ve çocuklar. Yerinden yurdundan olan herkesin büyük kayba ugradığı ve tehlikelerle karşı karşıya kaldığı şüphesiz. Ancak kadınlar ve kız çocukları, kötü muamele, sömürü ve tecavüz tehdidi yüzünden daha büyük tehlike altında. Geçtiğimiz günlerde Washington’da Kongre üyeleriyle görüsen Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Başkanı ve diger mülteci örgütlerinden temsilciler, kadinlarla kız çocuklarını korumak için daha fazla paraya ve uzun vadeli taahhüde ihtiyaç olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Yüksek Komiseri Antonio Guterres, mültecilere yiyecek ve barinak sağlamanin yetmedigini, özellikle kadinlarla kız çocuklarını korumak için çok daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Guterres, Kongre’de yetkililerle yaptigi görüşmede, Kongo’daki bir mülteci kampında saldırıya uğrayan bir kadının başına gelenleri anlattı:

“Bu kadın silahli bir grup erkek tarafindan defalarca tecavüze ugramis. Kadının kaç yaşında olduğunu anlamak zor, ancak 50 yasinda oldugu saniliyor. 18 yaşındaki oğlu, bu grup tarafindan vurularak öldürülmüs. Kadinin, olup bitenleri duyan kocasiysa bu aciya dayanamayip kalp krizi geçirerek hayatini kaybetmis.”

Guterres, mülteci kamplarinda yasayan kadın ve kızların hayatini kurtarmak için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektigini söylüyor. Bunun için de daha fazla dogrudan yardim, güvenlik, eğitim ve ekonomik firsat gerekiyor.

Amerika, mültecilere en fazla yardim eden ülke. Baskan Obama, Pakistan’in Swat Vadisi’ndeki çatismalardan kaçan 2 milyon kisiye 110 milyon dolar yardim yapilacagini açikladi.

Refugees International Örgütü Baskani Kenneth Bacon’a göre, mali yardımlar, giderek büyüyen mülteci sorunu karşısında yetersiz kalıyor:

“Yerini yurdunu kaybeden mültecilerin öyküsü, hepimizin içini acıtan evrensel bir hikaye. Herkes, mültecilerin ne büyük acilar yasadigini tahmin ediyor ve ellerinden geldigince yardim etmek istiyor. Ancak yardim etme istegi güçlü olsa da ekonomik kriz sirasinda zor durumda olanlara yardim yapmak, hem bireyler hem de ülkeler için çok zor.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri, Darfur gibi bölgelerde uluslararası toplumun yardımlarını sınırlı olduğunu söylüyor.

Guterres, “Doğrusu Darfur’da yakin gelecekte gerçek anlamda ilerleme kaydedeceğimizden şüpheliyim. Darfur’da, durumun iyilesmeye baslamadan önce daha da kötüye gidecegini tahmin ediyorum” diyor.

Guterres, kadin ve çocuk mültecilerin korunması için uluslararasi toplumun otoriter rejimler üzerinde baski kurmaya devam etmesi ve medyanin ilgisi azaldiktan sonra da yardım programlarinin desteklenmesi gerektigini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG