Erişilebilirlik

Ahmedinejad Obama'yı Eleştirdi


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Başkan Barack Obama'yı İran'ın içişlerine karışmakla suçladı. Resmi İRNA haber ajansına göre Ahmedinejad, Obama'nın "değişimden" söz ettiğini ancak ülkesinin içişlerine karışmaya devam ettiğini söyledi.

Dün bir basın toplantısı yapan Obama, İran'da göstericilere şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu söylemişti. Obama son olayların İran'la diyalog arayışlarını da muhakkak etkileyeceğini belirtti. Amerikan başkanı dünkü açıklamasında İran'ın içişlerine karışmamaya büyük özen gösterdiklerini söylemişti.

Obama yönetimi seçimlere müdahale ettiği izleniminin oluşmaması için seçim sonuçlarının açıklanması ve olayların başlamasıyla temkinli bir yaklaşım sergiledi. Ancak Obama, göstericilere şiddet uygulanmasıyla olayları kınadığını açıkladı. İran hükümeti ise gösterilerin yabancı ülkeler ve yabancı basın tarafından kışkırtıldığını ileri sürerek muhalefetin meşruluğunu ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Bu arada G8 ülkelerinin İran'daki şiddet olaylarını kınaması ve insan hakları ve ifade özgürlüğünün korunması çağrısına İran Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kashkavi G8 ülkelerinin "düşüncesizce" açıklamalar yaptığını ve İran'ın içişlerine karıştığını söyledi.

Polis, İran'da 12 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığını savunan göstericileri şiddetli bir şekilde bastırdı. Olaylarda ölü sayısının en az 17 olduğu bildiriliyor. Olaylar sırasında gazeteciler, akademisyenler ve muhalefet üyeleri dahil yüzlerce kişi tutuklandı.

Bu arada, İran’da öndegelen bir din adamı hükümeti, göstericilerin acımasızca cezalandırılmasını istedi.

Ayetullah Ahmet Hatemi, Cuma hutbesinde göstericileri "Allah’a savaş açan çapulcular" olarak niteledi. İddia edilen suç, şeriat yasalarında idamla cezalandırılıyor.


XS
SM
MD
LG