Erişilebilirlik

Başmüzakereci Egemen Bağış Brüksel'de


Brüksel’i ziyaret eden Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa BirliğininTürkiye’ye tamüyelik yerineimtiyazlı ortaklık statüsü vermesini kabul etmeyeceği görüşünü tekrarladı.

Bazı Avrupa Birliği Komisyonu üyeleriyle temaslarda bulunmak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Crans Montana Forumu’nun 20. yıl oturumuna katılmak üzere Brüksel’de bulunan Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik dışındaki seçenekleri kabul etmeyeceğini söyledi.

Avrupa Politikalar Merkezi’nde bir konuşma yapan Bağış, Türkiye’nin üyeliğinin sadece Türkler açısından değil tüm müslüman dünyası açısından bir mesaj olacağını ifade etti. Türkiye’nin İslam ülkeleri açısından bir rol modeli olduğunun altını çizen Bağış, Avrupa Birliği ülkelerinden yükselen Türkiye aleyhtarı sesleri eleştirdi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin limanlarını Rum bandıralı gemilere açmasını öngören Ek Protokol’le ilgili olarak yıl sonunda yapacağı değerlendirmeye de değinen Bağış, bu raporun dramatik sonuçlar yaratmayacağı görüşünde.

Bağış, "Yıl sonundaki rapor giyotin olmayacak, tamam ya da devam sonucu doğurmayacak" dedi.

Özellikle Fransa ve Almanya tarafından sıkça gündeme getirilen imtiyazlı ortaklık fikri de Bağış tarafından eleşitirildi. Bağış bazı lidelerin bu ifade etrafında dans ettiğini belirtti ve Avrupa Birliği’yle müzakereye başlayan her ülkenin bu müzakereleri üye olarak tamamladığının altını çizdi.

Bağış, " İmtiyazlı ortaklığın yasal temeli bulunmuyor" diye konuştu.

Son günlerdeki önemli tartışma konularından biri olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması da Bağış’ın gündemindeydi. Bu konunun Türkiye’deki bir insan hakları konusu olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye’nin Rum Ortodoks vatandaşlarının eşit statüde vatandaşlar olduğunu söyledi. Bu kişilerin ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceği üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bağış,

Yunanistan’ın da Türk azınlığı konusunda aynı kararlılığı göstermesini istedi. Bağış, mütekabiliyetten değil, eş zamanlı eylemden bahsettiğini söyledi.

Kıbrıs konusunda da Avrupa Birliği’nin üzerine düşeni yapmadığını kaydeden Bağış, bu konunun Türkiye’nin üyeliği için bir ön koşul yapılamayacağını söyleyerek bir de çağrıda bulundu.

Bağış, Rum tarafına yönelik olarak "Tango için iki kişi gerekir. Biz dans pistinin ortasında bekliyoruz. Gelin bize katılın" dedi.

Haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG