Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Konferansı Yapıldı


Almanya’da İçişleri Bakanlığı öncülüğünde 2006 yılında başlatılan İslam Konferansı bugün yıllık toplantısını yaptı. Katılımcıları ve amacı konusunda tartışmalar yaşanan konferansla ilgili haberi

Federal Hükümet ile eyalet ve belediye yetkililerinin yanısıra Müslüman örgütlerin temsilcilerinin davet edildiği İslam Konferansı geride kalan üç yıllık çalışma sürecinde kamuoyunda ve madyada çok tartışıldı ve eleştirildi. Yılda bir kez toplanan konferans kapsamında oluşturulan çalışma grupları Almanya’daki Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki ortak değerler, toplumsal düzen ve güvenlik gibi konuları ele alıyor, bunlar rapor ve değişiklik önerileri şeklinde konferanslarda gündemi oluşturuyor. İslam Konferansı’nın en çok tartışılan yanı, kara para aklama ve yasadışı para toplama gibi suçları işlediği öne sürülen ve Alman Anayasayı Koruma Örgütü tarafından da izlenen İslam Toplumu Milli Görüş ve İslam Kültür Merkezleri adlı kuruluşların masada yer almaları. İslam Konferansı’na bizzat başkanlık eden İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble ise yapılan eleştirileri red ediyor ve önemli olanın Alman devleti ile Müslüman temsilcileri arasındaki diyaloğun sürmesi olduğuna vurgu yapıyor.

İslam Konferansı’na başından bu yana katılan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin sözcüsü Bekir Alboğa’da üç yılda gelinen noktanın eleştirleri haksız çıkardığı görüşünde.

Bugünkü konferansta ise ana konu Müslüman kız çocukların yüzme derslerine katılımlarında yaşanan sorunlar oldu. Konferansın katılımcıları, tavsiye niteliğinde ortak bir kararla dini nedenlerle kızlarını yüzme derslerine yollamayan yada sınıf gezilerine katılmalarına karşı çıkan ailelerin yazılı bir şekilde okula davet edilmelerini ve, eğer kadro olanak veriyorsa Müslüman kökenli öğretmenler tarafından, ikna edilmelerini önerdiler. Bekir Alboğa bu konuda varılan noktanın her iki tarafa da sorumluluk yüklediğini savunuyor.

Bu arada Alman basınında konferansla ilgili çıkan yorumlarda, konferansın başlangıcından bu yana üç yıl geçmesine rağmen somut bir hedefe ulaşamadığı ve özellikle devletin, tüm Müslümanları temsil edecek ortak bir muhatap konusundaki arayışının halen sürdüğü belirtiliyor. Almanya İslam Konferansı’na devam edilip, edilmeyeceği Eylül ayındaki genel seçimler sonrasında oluşucak yeni hükümetin ele alacağı ilk konular arasında olacak.

XS
SM
MD
LG