Erişilebilirlik

24 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İran’daki protesto gösterileri konusunda yeterince sert olmamakla suçlanan Obama’nın tavrını doğru buluyor. Gazete, Obama’nın bu konuda gerçekçi bir yaklaşım sergilediğini yazıyor.

"Obama, Ahmedinecad yönetiminde kurulacak yeni hükümeti tanımayacağı yönünde bir mesaj vermedi. Aynı şekilde, İran yönetiminin izlediği sert politikalara nasıl karşılık verileceğine de değinmedi. Ancak Obama’nın İran’daki göstericilere verdiği destek de önemliydi. Amerika, İran’daki özgürlük davasına destek vermek dışında bir şey yapamayabilir. Buna karşılık dini lider Hamaney ile zamansız bir diplomatik ilişki kurarak, bu davaya zarar verebilir. Obama’nın da dediği gibi “önemli olan İran’daki hükümetin Amerika gözündeki meşruiyeti değil, kendi halkının gözündeki meşruiyetidir.” Amerika ve müttefikleri, İran’daki halk hareketini, bu hareket devam ettiği sürece desteklemelidir."

Christian Science Monitor Obama’nın göçmenlik reformu konusunda verdiği sözlere rağmen bu konuda ciddi bir adım atmadığını yazıyor. Gazete, ekonomik krizin bunda önemli bir etken olduğunu kaydediyor.

"Obama, kaçak işçilere karşı kanunların uygulanması gerektiğini söylüyor. “Amerikan halkı göçe inanıyor, ancak insanların yasadışı biçimde Amerika’ya girmesine hoşgörüyle yaklaşılmaması gerektiğine de inanıyor” diyen Obama, acaba öncelik sıralamasını nasıl yapacak? Eğer Obama göçmenlik reformunu gerçekleştirmek istiyorsa, öncelikli olarak kanunları uygulamaya kararlı olduğunu göstermelidir. Bu konuda atılacak adımların sonuçları bir süre sonra görülecektir. Bu süre içinde Obama, kaçak işçilere vatandaşlık hakkı isteyenleri sabırlı davranmaya ikna etmelidir. Siyasi tablo, Obama’nın göçmenlik reformunu bir süre ertelemesine müsait. Ancak bu zamanın nasıl değerlendirileceği tamamen Obama’ya bağlı…"

New York Times mali krizin tüketicilerin korunması konusundaki sorunları da ortaya çıkardığını vurguluyor. Gazete bu nedenle Obama yönetiminin tüketicileri korumaya yönelik bir kurum oluşturma çabasına destek veriyor.

"Mortgage krizine doğru gidilirken, Amerika’nın tüketiciyi koruma sistemi de çöktü. Bunun bir nedeni farklı kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği idi, bir başka nedeni de bu kurumların bankaların çıkarlarını tüketicilerin çıkarlarının önüne koymasıydı. Şimdi Kongre, Obama yönetiminin gündeme getirdiği tasarıya hak ettiği desteği vermelidir. Seçim kampanyalarına destek veren ancak krizin oluşmasına da neden olan çıkar gruplarının, tasarıyı sulandırmasına izin vermemelidir. Kongre üyeleri, tüketicileri korumanın ekonomiyi de korumak anlamına geldiğini unutmamalıdır."

Los Angeles Times Washington D.C. sakinlerinin Temsilciler Meclisi’ne oy hakkı olan bir temsilci göndermesi gerektiğini savunuyor. Gazete, bu konuda hazırlanan tasarının sulandırılmasına ise sert tepki gösteriyor.

"Amerika’nın başkentinde yaşayanlar, başkanlık seçiminde ve yerel seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Ancak Temsilciler Meclisi’nde oy hakkına sahip bir milletvekilleri yok. Bu durumu düzeltmek için “Columbia bölgesi oy verme hakkı yasası” adıyla bir tasarı hazırlandı. Ancak Senato’dan geçen bu tasarı Temsilciler Meclisi’ne geldiğinde silah lobisi devreye girdi. Tasarıya, Columbia bölgesindeki – yani başkent Washington’daki - silah denetimi konusunda düzenlemelerin kaldırılmasıyla ilgili bir madde eklendi. Bu konuda bir uzlaşma sağlanamadığı için de tasarının görüşülmesi ertelendi. Vergisini ödeyen 600 bin vatandaşın temsil hakkının, silah lobisinin çıkarlarına bağlanması tam bir skandaldır."

XS
SM
MD
LG